Fengselsstraff innebærer tap av frihet, men den som er innsatt i fengsel har bortsett fra frihetsberøvelsen de samme rettighetene som andre norske borgere. Det finnes flere navn og begreper knyttet til det å sitte i fengsel, som for eksempel å "sone en straff" og "fange". De som får en fengselsstraff og sitter i fengsel kalles i dag innsatte, og de gjennomfører en straff.

Forskjellige typer fengsler

Det er i overkant av 3600 fengselsplasser i Norge, fordelt på 33 fengselsenheter, med totalt 57 operative fengsler. I underkant av 70 prosent av plassene er på høy sikkerhet.  

Fengslene har forskjellige type sikkerhetsnivå; høyere og lavere sikkerhetsnivå i tillegg til overgangsboliger. Disse nivåene er beskrevet under fanen "type fengsler og sikkerhet" i venstremenyen.

Kvinner skal så langt det er mulig gjennomføre fengselsopphold i egne fengsler eller i fengselsavdelinger tilrettelagt for kvinner. 

Måter å gjennomføre fengselsstraff på

I venstremenyen finnes en oversikt over de forskjellige måtene straff gjennomføres i fengsel. I tillegg finnes informasjon om hvilke muligheter som innsatte blir gitt for å ivareta deres rettigheter og hindre at de kommer tilbake etter endt fengselsstraff.

Under siden "skal du i fengsel" finner du praktisk informasjon om hva som skjer når man settes i fengsel og hvordan hverdagen i et fengsel foregår.

Importmodellen

Norske fengsler drives etter den såkalte importmodellen. Det betyr at ulike instanser ute i samfunnet leverer tjenester til de innsatte i fengslene, på samme måte som de også leverer disse tjenestene til personer i samfunnet utenfor fengslene. Eksempler på slike tjenester er helsetjenester, skole/utdanning, NAV-tjenester, bibliotektjenester osv.