Dette er besluttet for å skape forutsigbarhet for etaten, innsatte og domfelte om hvilke tiltak som gjelder gjennom julehøytiden og for å opprettholde muligheten for å iverksette nødvendige tiltak. 

Beslutningen er fattet i lys av nasjonale og lokale tiltak for smittevern og restriktive anbefalinger knyttet til befolkningens muligheter for sosial omgang i julen. Det er imidlertid store geografiske forskjeller i smittetrykk, og dette gjenspeiles i tiltakene i kriminalomsorgen. 

Individuelle vurderinger

Mange innsatte og deres pårørende kan oppleve et særlig stort behov for å treffes enten gjennom besøk eller permisjoner i forbindelse med julehøytiden.

Det er derfor meget viktig at tiltakene som iverksettes på grunn av lokalt smittetrykk og andre forhold som gjelder risiko for smitte, som for eksempel hvilke geografiske områder utgangen skal skje til. Det skal foretas individuelle vurderinger av behov for henholdsvis utgang og besøk og smittevernhensyn. 

Fremskutt løslatelse og permisjon i forbindelse med jul og nyttårsfeiring 2020 («juleamnesti») må sees i lys av smittesituasjonen nasjonalt og lokalt. Der det er nødvendig må smittevernhensyn gis prioritet fremfor behovet for permisjon og utganger.

Kompenserende tiltak for innsatte

KDI understreker behovet for å iverksette kompenserende tiltak overfor innsatte. Dette gjelder spesielt muligheten for å gjennomføre videosamtaler. Innsattes kontakt med barn under 18 år, samt mindreårige innsatte, skal prioriteres.

KDI ber videre fengslene om å sørge for at alle innsatte gis mulighet til 40 minutter gratis telefontid i perioden 20. desember – 1. januar 2021.