Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) har mottatt et brev fra Riksadvokaten hvor det fremgår at statsadvokatene har innhentet opplysninger om politidistriktenes rutiner for beslutning om soning av subsidiær straff (bøtesoning). 

Undersøkelsene viser at det er en relativt utbredt praksis at anmodning om soning sendes fra politiet til Kriminalomsorgen uten at påtalemyndigheten har truffet beslutning om soning, slik straffeprosessloven (strpl.) § 456 annet ledd krever.

Det er fra flere politidistrikter opplyst at det ikke foretas en realitetsvurdering av om vilkårene i strpl. § 456 annet ledd er til stede, og at det er saksbehandlere som skriver anmodninger om bøtesoning uten at påtalejurist har truffet slik beslutning. 

Dersom soning besluttes uten at lovens vilkår for dette er oppfylt, eller gjennomføres uten at rett myndighet i politiet har truffet beslutning om soning, er beslutningen uhjemlet og det foreligger etter riksadvokatens vurdering ikke lovlig grunnlag for å iverksette soning eller bøtetjeneste som alternativ til soning.

I tråd med Riksadvokatens pålegg, har Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) besluttet å allerede nå starte prosessen med å løslate personer som i dag gjennomfører bøtestraff fra fengsel, samt stanse bøtetjeneste. 

Vi har derfor sendt ut hastemelding til alle våre regioner om at enheter som har innsatte som gjennomfører bøtetjeneste eller bøtestraff i fengsel umiddelbart foretar en kontroll av hvorvidt kriminalomsorgen forut for innsettelse har mottatt et vedtak om soning/en fullbyrdelsesordre fra påtalemyndigheten i politiet. 

Dersom det ikke foreligger fullbyrdelsesordre skal straffegjennomføringen avsluttes og de som sitter i fengsel løslates. KDI har også bedt sine regioner og enheter trekke tilbake begjæringer til politiet om etterlysning av bøtelagte som ikke har møtt til bøtesoning, slik at disse ikke pågripes. 

Etter de tall KDI innehar er det per 20. oktober 2022 27 personer som gjennomfører bøtestraff i fengsel og 148 personer som gjennomfører bøtetjeneste. 

Direktoratet er nå i en prosess for å kartlegge hvor mange som frem til nå har gjennomført bøtestraff, men det er grunn til å anta at det dreier seg om et forholdsvis høyt antall.

Enhver innsatt som ønsker å forlate fengselet straks, skal løslates umiddelbart. Disse vil bli kontaktet raskt av påtalemyndigheten for ytterligere informasjon. 

Det er for øvrig opplyst at Sør-Vest politidistrikt fatter fullbyrdelsesordrer i tråd med loven, saker herfra er derfor ikke omfattet av dette.

Dersom den enkelte innsatte har en utilfredsstillende situasjon å komme ut til og har behov for at grunnleggende livsnødvendigheter som bosted, økonomisk støtte e.l. ivaretas først, og av den grunn ønsker å ta opphold noe lenger, skal fengslene som hovedregel tillate dette.

Ved mottak av bøtesaker fra politiet og før iverksettelse av bøtestraffer har vi, for fremtidige saker, instruert våre regioner og enheter om å forsikre seg om at det vedlagt saken foreligger fullbyrdelsesordre fra påtalemyndigheten i politiet, i tråd med Straffeprosesslovens § 456 annet ledd.

For alle øvrige spørsmål om saken, henviser KDI til Riksadvokaten, samt politi og påtalemyndighet i de aktuelle områder.