Barn som bor sammen med den som har søkt om EK, har rett til å få informasjon om hvordan EK fungerer og hvordan EK påvirker hverdagen. Barn skal også få anledning til å uttale seg i saker som gjelder dem. Alle barn som er fylt 7 år og som bor i hjemmet (heltid, deltid, helg) har rett til informasjon. Det er kriminalomsorgen sin plikt å sikre at informasjon blir gitt. Barna kan velge å si nei til å få informasjon, og til å uttale seg.

Lov- og forskriftsendring

I 2020 kom en rekke lov- og forskriftsendringer vedr straffegjennomføring med elektronisk kontroll:

  • Utvidelse fra 4 til 6 måneder
  • Bruk av digitale kontrolltiltak som blant annet sporings- og posisjoneringsteknologi
  • En justering av målgruppen, særlig volds- og seksuallovbrudd
  • Unntak for varig soningsudyktige, såkalt EKVAS
I tillegg kom det inn i forskriftene om informasjon til barn. Dette skal sikre barns rett til medbestemmelse. Det er ikke et krav om at barn skal samtykke, men de skal høres. I retten til å bli hørt ligger det derfor også en plikt for kriminalomsorgen til å sørge for at informasjon til berørte barn blir gitt. 
 
Forskrift til straffegjennomføringsloven, § 7-9 Informasjon til barn i saker om elektronisk kontroll, har følgende innhold: «Kriminalomsorgen skal gi barn som berøres av en beslutning om straffegjennomføring med elektronisk kontroll informasjon om straffegjennomføringen, og mulighet til å uttale seg før beslutningen tas. Barnelova § 31 gjelder tilsvarende.»