Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Musikk i fengsel og frihet (MIFF) feirer 20 år

Det som begynte som musikkundervisning på Bredtveit fengsel for 20 år siden er i dag blitt til et musikktilbud til innsatte på 25 forskjellige enheter. For noen av dem har musikken betydd en helt ny mulighet i livet.
Band fra Ravneberget
Diana og bandet fra Ravneberget

Musikk til glede og ro

MIFF feiret sitt 20-års jubileum på Bredtveit fengsel torsdag 17. november. I tillegg til taler og presentasjoner besto programmet av mange musikkinnslag fra flere av MIFF sine prosjekter. - Å få komme hit i dag er helt fantastisk, forteller Diana. Hun soner en dom i Ravneberget fengsel, og jentebandet fra fengselet fremførte flere sanger som Diana har laget selv. Hun forteller at musikken har betydd enormt mye for henne når hun har sittet i fengsel. - Jeg har hatt vanskeligheter med å konsentrere meg, det har vært tungt å gå på skolen, men når jeg jobber med musikk roer jeg meg helt ned. Musikken hjelper til å kontrollere sinnet og aggresjonen jeg har inni meg, den hjelper meg til å finne fokus.
Venjas Harem
Venjas Harem

Innsatte skulle spille selv

Musikk i fengsel og frihet startet opp som et musikktilbud ved Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt for 20 år siden. Ideen om et musikktilbud ble til via daværende fritidsleder Bente Hagesæther, en innsatt som het Vanja Røyrvik og snart ferdigutdannet musikkterapeut Venja Ruud Nilsen. Intensjonen var at de innsatte skulle spille selv istedenfor å sitte passive og lytte på andre som spilte. Tilbudet fikk etter hvert nasjonale ambisjoner, og har i løpet av disse tjue årene utviklet seg til å bli et av Musikkens studieforbunds viktigste satsningsområder. I dag har ca. 25 soningssteder et musikktilbud, og mange fylkesavdelinger er engasjert innenfor retningen.
Bluesband fra Bastøy
Skyldig som faen fra Bastøy

Blues og rapp

Det er ikke ofte det kommer mannlige innsatte på besøk til et kvinnefengsel, men i anledning 20-års jubileet kom det både rappere fra Oslo fengsel og et bluesband fra Bastøy. På Bastøy har de et eget "Blues-hus" hvor innsatte som spiller i bluesbandet bor. Bandet heter "Skyldig som faen", og de ønsker å selv bygge opp egen styrke og egne muligheter gjennom å jobbe med musikken.
Venja Ruud Nilsen på Piano
Venja Ruud Nilsen

Ser stadig flere muligheter

- Dette er stort! Venja Ruud Nilsen er faglig leder i MIFF og blir takket av alle som er oppe og holder en tale, alle påpeker at uten henne hadde ikke MIFF blitt til virkelighet. - Jeg har jobbet med kvinner i 20 år, og det blir stadig mer spennende. Jeg lærer nye ting, gjør meg erfaringer og får mer å spille på. Hun legger vekt på at det er en feministisk side ved det arbeidet hun gjør, hun ønsker å hjelpe kvinner til å stå på egne bein. - Jeg har møtt så mange rause mennesker, og å jobbe med innsatte betyr å jobbe direkte med livet. De som står midt i sterke ting har skapt mye flott - og sår - musikk. Venjas band, "Venjas Harem", har nå eksistert i 10 år, og flere av bandmedlemmene har tidligere vært innsatt på Bredtveit. Men de kom frivillig tilbake til fengselet for å spille noen sanger som avslutning på programmet til 20-års feiringen.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk