Kriminalomsorgen stilte seg i gratulantenes rekker da For Fangers Pårørende (FFP) markerte sitt 30-årsjubileum med jubileumskonferanse i Litteraturhuset i Oslo 20. oktober.

På bildet takker FFPs leder Hanne Hamsund (t.v.) avdelingsdirektør Heidi Bottolfs i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) for hennes innlegg på konferansen.

FFP er en landsdekkende støtte- og interesseorganisasjon som i sin årsberetning beskriver sine oppgaver som å gi støtte og råd til pårørende til domfelte, samarbeide med kriminalomsorgen for å bedre pårørendes situasjon og synliggjøre pårørendes situasjon gjennom prosjekt- og informasjonsarbeid.

- Vi skal være de pårørendes stemme. Det er alltid viktig å bringe deres erfaringer videre og å påvirke, sa FFP-leder Hanne Hamsund i sin innledning på konferansen.

- I begynnelsen ble vi nok sett på som litt brysomme. I dag blir vi bedt inn i fengslene og lyttet til, sa Hamsund. Hun pekte på innføringen av ordningen med barneansvarlig i kriminalomsorgen som en av de positive endringene som har skjedd i løpet av organisasjonens levetid.

- Og FFP skal ha mye av æren for at den ordningen ble innført, kvitterte avdelingsdirektør Heidi Bottolfs i KDI, etter at hun hadde gratulert jubilanten med dagen.

- Dere forvalter perspektivet deres godt, og det er et perspektiv kriminalomsorgen trenger. Derfor er dere et helt naturlig medlem når kriminalomsorgen nå har et brukerråd i støpeskjeen, sa Bottolfs.

Kitty Byng, psykolog og rådgiver i FFP, tok for seg spørsmålet om hvorfor det er så vanskelig å snakke med barn om lovbrudd og straff.

- Åpenhet overfor barn er i de fleste tilfeller både riktig og viktig. Det du sier til dem må værer sant, men du trenger ikke alltid fortelle detaljene, sa hun.

Det var også tid for boklansering på konferansen. Forfatter og fengselsbetjent Charlotte Munthe presenterte bokserien «Pappa i fengsel», fire bøker beregnet på barn som har en av sine nære i fengsel. Bøkene er illustrert av Kim Andreas Kristiansen, som selv har sittet i fengsel.

Barnas situasjon ble også belyst i en samtale mellom FFPs Nina Morseth Lauritzen og June Randen og Erik Trebekk, barneansvarlige i henholdsvis Romerike fengsel og Halden fengsel.

De to barneansvarlige beskrev hvordan denne funksjonen har utviklet seg i fengslene over tid, og hvordan de arbeider med å legge til rette for og gi råd og veiledning til innsatte, deres pårørende og fengselets ansatte og samarbeidspartnere. De trakk frem Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen som eksempler på gode samarbeidspartnere.

Prosjektmedarbeider og masterstudent i sosiologi ved NTNU Savana Aljazaeri refererte fra en fersk undersøkelse av pårørendes erfaringer fra pågripelse og varetekt, i regi av Sosiologisk Poliklinikk.

- Pårørende får dårligere helse som følge av fengslingen, sa hun. Etterpå ble temaet diskutert i en samtale mellom Aksel Tjora, professor i sosiologi ved NTNU og FFPs Nina Morseth Lauritzen.

I en pause på konferansen ble fengselsleder Nils Leyell Finstad i Oslo fengsel spurt om hvordan han i sin jobb opplever FFP.

- De er en av vår aller beste støttespillere, og det er helt utenkelig at de ikke skal involveres i den pågående prosessen med å få til et nytt Oslo fengsel, slo fengselslederen fast.  

Han deltok også i en panelsamtale om hvordan man kan ta hensyn til pårørende ved pågripelse og varetekt, sammen med politiinspektør Renate Myhre Medby fra Oslo politidistrikt og Younas Mohammad-Roe leder for Barnevernsvakten i Barne- og familieetaten.

Pårørendes situasjon ble også belyst i flere kortfilmer, basert på innspill fra innsattes pårørende og produsert av Sanden Media.

FFPs hjemmeside: www.ffp.no