Kommende uke vil fengselet legge spesielt vekt på samisk matkultur og produksjon av samisk mat, og det blir servert samisk tradisjonsmat alle dager.

- Under utarbeidelse av menyen har jeg hensyntatt, reindriftssamer, sjøsamer, kven, lulesamer og sørsamer. Menyen er laget i samarbeid med en kokk med samisk og kvensk tilhørighet. Tyttebærgeleen og multesyltetøyet ble produsert av innsatte i Tromsø fengsel i fjor høst, sier Nina Vårtun, kjøkkenverksmester i Tromsø fengsel. 

Meny

  • Mandag: Viltgryte
  • Tirsdag: Husets hjemmelagde fiskemat.
  • Onsdag: Mølje
  • Torsdag: Bidos m/gahkko
  • Fredag: Varmrøkt laks
  • Lørdag: Reinsteik m/husets tyttebær
  • Søndag: Finnebiff m/multekrem

Tirsdag er det kurs i produksjon av fiskemat. Fiskematen blir servert samme dag som den tilberedes. Kokkene ved Tromsø fengsel har gjennom årene fått opplæring i produksjon av fiskemat i den samiske mattradisjonsuken.

Samisk kulturkveld

Senere i år skal fengselet gjennomføre samisk kulturkveld både på høyt og lavt sikkerhetsnivå i samarbeid med fengselspresten

- Fengselspresten i Tromsø fengsel har flere kontakter som det er mulig å bruke. Ideer vi har på blokka, er samiskinspirert gudstjeneste og samisk historiefortelling, sang og musikk. Samisk joik står høyt opp på vår ønskelisten vår. Vi har allerede begynt å se på hvilke muligheter som finnes. sier kjøkkenverksmester Vårtun.

Tiltaksplan

«Kriminalomsorgens tiltaksplan for god og likeverdig straffegjennomføring for samiske innsatte og domfelte», ble utarbeidet i samarbeid mellom KDI, kriminalomsorgens region nord og Sametinget, og iverksatt i februar 2014.

Kriminalomsorgen region nord er gitt særskilt ansvar for å legge soningsforholdene bedre til rette for samiske innsatte og domfelte. Region nord er fornøyd med Tromsø fengsels tiltak med å løfte fram samisk mat og kultur, og det bidrar til konkretisering av kriminalomsorgens tiltaksplan for god og likeverdig straffegjennomføring for samiske innsatte og domfelte.