Kommende uke vil fengselet legge spesielt vekt på samisk matkultur og produksjon av samisk mat, og det blir servert samisk tradisjonsmat alle dager.
- Under utarbeidelse av menyen har jeg hensyntatt, reindriftssamer, sjøsamer, kven, lulesamer og sørsamer. Menyen er laget i samarbeid med en kokk med samisk og kvensk tilhørighet. Tyttebærgeleen og multesyltetøyet ble produsert av innsatte i Tromsø fengsel i fjor høst, sier Nina Vårtun, kjøkkenverksmester i Tromsø fengsel.
Meny
- Mandag: Viltgryte
- Tirsdag: Husets hjemmelagde fiskemat.
- Onsdag: Mølje
- Torsdag: Bidos m/gahkko
- Fredag: Varmrøkt laks
- Lørdag: Reinsteik m/husets tyttebær
- Søndag: Finnebiff m/multekrem
Tirsdag er det kurs i produksjon av fiskemat. Fiskematen blir servert samme dag som den tilberedes. Kokkene ved Tromsø fengsel har gjennom årene fått opplæring i produksjon av fiskemat i den samiske mattradisjonsuken.
Samisk kulturkveld
Senere i år skal fengselet gjennomføre samisk kulturkveld både på høyt og lavt sikkerhetsnivå i samarbeid med fengselspresten
- Fengselspresten i Tromsø fengsel har flere kontakter som det er mulig å bruke. Ideer vi har på blokka, er samiskinspirert gudstjeneste og samisk historiefortelling, sang og musikk. Samisk joik står høyt opp på vår ønskelisten vår. Vi har allerede begynt å se på hvilke muligheter som finnes. sier kjøkkenverksmester Vårtun.
Tiltaksplan
«Kriminalomsorgens tiltaksplan for god og likeverdig straffegjennomføring for samiske innsatte og domfelte», ble utarbeidet i samarbeid mellom KDI, kriminalomsorgens region nord og Sametinget, og iverksatt i februar 2014.
Kriminalomsorgen region nord er gitt særskilt ansvar for å legge soningsforholdene bedre til rette for samiske innsatte og domfelte. Region nord er fornøyd med Tromsø fengsels tiltak med å løfte fram samisk mat og kultur, og det bidrar til konkretisering av kriminalomsorgens tiltaksplan for god og likeverdig straffegjennomføring for samiske innsatte og domfelte.