- Vi er jo mennesker vi som sitter her inne også, sier den innsatte som tok initiativ til innsamlingen. På bildet har han tatt plass i frisørstolen i fengselet, som har undervisning i frisørfaget som et av utdanningstilbudene til innsatte. De to andre på bildet er yrkesfaglærer Jill Håkonsen som er ansvarlig for frisørundervisningen og fengselsleder Nils Leyell Finstad.

De innsatte kan bidra til aksjonen på to måter, enten ved å la seg klippe av en medinnsatt under frisøropplæring og betale 50 kroner eller mer som går til innsamlingen, eller ved å skrive seg på en innsamlingsliste hos fengselsbetjentene og få beløpet trukket fra kontoen sin i fengselet.

- Vi har jo ikke mange penger vi som sitter her, men det kjennes likevel godt å kunne bidra, sier den innsatte som tok initiativ til aksjonen. Dagpengesatsen for innsatte i norske fengsler er for tiden 76 kroner dagen.

- Min familie kom selv som flyktninger til Norge. Jeg var bare to år den gangen, men jeg vet jo likevel noe om hvordan det preger en familie, sier han.

Han dro i gang innsamlingen ved å kontakte fengselsprest Harald Kjær, og så meldte flere innsatte seg med den samme tanken.

- De innsatte er jo opptatt av det som skjer i Ukraina akkurat som alle vi andre er det, og de følger godt med på TV-dekningen, sier fengselspresten.

Onsdag denne uka ble det kalt inn til ekstraordinært møte i kontaktutvalget i fengselet, der hver avdeling med innsatte har en representant. Så diskuterte utvalget forslaget med fengselsledelsen, som stilte seg bak det. Det ble også besluttet at pengene som kommer inn skal sendes til Røde Kors. Det er en organisasjon som mange innsatte kjenner, fordi Røde Kors gjør en betydelig innsats både i norske fengsler og for tidligere innsatte, blant annet gjennom sin visitortjeneste og Nettverk etter soning. Røde Kors er også til stede i Ukraina.

Nå utfordrer de innsatte de ansatte i fengselet.

- De her mer penger enn oss, for de får lønn for å være her, ler initiativtakeren, før han drar ned hetta på genseren og slipper saksa løs på håret sitt.