Foreningen jobber etter samme modell som Fotballstiftelsen, som dagens leder for ESAG, Marianne Smith Magelie, var med å stifte og drive de første årene.
 
I løpet av de to siste årene er det etablert et samarbeid med foreningen Et slag av gangen (ESAG) og Kriminalomsorgen.
Dette samarbeidet endte ut i en intensjonsavtale med Kriminalomsorgsdirektoratet i 2021 og videre en permanent avtale sommeren 2022.
 
7 personer står smilende på Sola golfbane
Foto: I oktober ble det holdt et oppstartsmøte mellom Et slag av gangen (ESAG), Sola Golfklubb, Kriminalomsorgen og Frelsesarmeen hos Sola golfklubb.
 
Samarbeidet mellom Kriminalomsorgsdirektoratet og ESAG tilbyr klienter på samfunnsstraff eller bøtetjeneste muligheten til å gjennomføre sin straffegjennomføring i Friomsorgen med arbeidspraksis på golfklubber. Totalt har foreningen i dag over 40 golfklubber rundt om i landet, som er med på dette samarbeidet og stadig flere kommer til. For utenom arbeidspraksis, så inkluderer også tilbudet at klientene får opplæring i / og blir introdusert for golf som aktivitet og ikke minst en sosial arena som gir mange en god mestringsfølelse.
Samarbeidet retter seg også inn mot fengsler, hvor innsatte gis mulighet til arbeidspraksis via frigang eller arbeidsgrupper. Noe av det fine med samarbeidet er at innsatte etter løslatelse eller gjennomført samfunnsstraff har endt opp med å få både jobb ved golfklubber og selv finne gleden ved å spille golf. Og selv om man løslates fra et fengsel og flytter til et annet sted i landet, så er det som regel alltid en golfklubb i nærheten som er med på ESAG og således kan ta imot vedkommende.
 
Golfspilling i Bærum golfklubb
Foto: ESAG-aktivitet i Bærum juni 2022
 
I dag er det flere enheter innenfor kriminalomsorgen som har gått inn i et samarbeid med ESAG og ikke minst sin eller sine lokale golfklubber. Men det er plass til mange flere enheter og pr. i dag er det flere lokale golfklubber som ønsker å få til lignende samarbeid opp mot kriminalomsorgen, på lik linje med det som allerede er etablert.
 
Samarbeidet bidrar bl.a. til å skape en arena for tilbakeføring, sosial utvikling, mangfold og integrering, hvor sosialisering, arbeidstrening og på lengre sikt en mulighet til å få golfbanen som en arbeidsplass. Dette vil være viktige elementer i tilbudet. Dette tilrettelegges gjennom samarbeidspartnere og de lokale golfklubbene. Norges Golfforbund er en sentral samarbeidspartner. Røde Kors, Nettverk etter soning er en nasjonal samarbeidspartner med ESAG og vil også være en viktig aktør i dette samarbeidet.
Målgruppen er mennesker med rusavhengighet eller psykisk syke, unge lovbrytere/rusmisbrukere, domfelte og løslatte, unge «utenfor» og minoriteter.
 
Les mer om prosjekt og aktiviteter på www.etslagavgangen.no.
 
Logoen til Et slag av gangen viser tegningen av en golfbane.