Sammen med nåværende og tidligere studenter fra Norges musikkhøgskole gikk bandet i fjor i studio og spilte inn egne låter. På konserten får du blant annet høre disse låtene og flere. Det vil også bli korte samtaler mellom domfelte, studenter og prosjektleder om betydningen av et musikktilbud i en soningshverdag.

Bandet er en del av «Musikk i fengsel og frihet»-ordningen (MIFF), som gir musikkopplæring både til innsatte i fengsel og til løslatte. I fjor hadde MIFF tilbud ved 42 av landets soningssteder.

Det er ingen tvil om at musikk betyr mye for gutta i "House of Stone." På spørsmål om hvilken betydning musikken har hatt og har for dem under soning, har de mye på hjertet.

- Unik mulighet

En av dem sier følgende:
Musikk i fengsel har for meg vært det stedet hvor jeg kan legge fra meg, og fjerne meg fra den harde kulturen som blir i et fengsel. Den har gitt meg en unik mulighet til å håndtere en grusom angst, et altoppslukende kontrollbehov og en manglende emosjonell forståelse hvorpå disse har bidratt til at jeg har påført andre mennesker smerte, sier den innsatte og fortsetter:

Musikk i fengsel har gitt meg rom til å utforske alle de ting jeg har fryktet; redsel, sorg, sinne, savn, skam, skyld og ikke minst ansvar. Musikken har gitt meg et pusterom hvor machokultur, umoral og bagatellisering ikke har noen plass eller funksjon. Gjennom musikken som fritidstilbud i fengsel, ved hjelp av gode instruktører, musikkterapeuter og andre ildsjeler, har jeg måttet stå ansikt til ansikt med alle mine følelser rundt det jeg har gjort mot andre, det som alltid vil være mitt ansvar.
Musikk består av emosjoner. Å overleve i fengsel betyr å ta avstand fra emosjoner. For å komme ut som bedre mennesker må vi være i kontakt med hvem vi er og hva vi føler, hva jeg føler. Jeg kan godt pumpe jern og slå meg på brystet, det kan være tøft det. De virkelige tøffe menn i fengsel synger egne låter om skammen foran alle de andre i fengselet.

Musikk i fengsel har gjort meg sterk nok til å eie de feil jeg har begått, og modig nok til å kjenne mine mangler. Dessverre for samfunnet som skal ta fanger imot etter soning, så forvitrer kulturhodene i fengsel i rasende fart. 

Betydd mye

Et av de andre bandmedlemmene sier følgende:

For meg har musikk alltid betydd mye. Da jeg kom inn i fengsel så ting rimelig håpløst ut. Det var en alvorlig sak og jeg forstod at jeg måtte sitte inne i fengsel i mange år. Etter hvert som jeg kom på en åpnere avdeling dannet jeg et band med noen andre. Det var da jeg startet å spille et instrument, og etter hvert som jeg ble bedre fikk jeg en god mestringsfølelse. Vi spilte vår første konsert i fengselet og det var et langt steg å gå for meg da jeg slet med sosial angst.
Da jeg skulle overføres til Ila fengsel, så var det musikkspillingen jeg savnet mest. Da jeg kom på åpnere avdeling på Ila ble jeg med i fengselsbandet, "House of Stone", der det var talentfulle mennesker. Da forstod jeg at jeg hadde mye å lære, og jeg lærte mye.

For meg så har dette vært en utrolig fin reise. Det har vært lyset i mørket.