Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Varetektssituasjonen i østlandsområdet

Varetektssituasjonen i østlandsområdet har i dag vært omtalt i en rekke medier. Justisdepartementet følger utviklingen nøye og har satt i gang flere tiltak for å bedre situasjonen.

De fleste fengsler med høyt sikkerhetsnivå tar imot både varetektsinnsatte og domfelte. I østlandsområdet, som omfatter Kriminalomsorgen region øst, Kriminalomsorgen region nordøst og Kriminalomsorgen region sør, stiller alle fengsler med høyt sikkerhetsnivå varetektsplasser til disposisjon for politiet. Dette gjelder totalt 17 enheter.

Varetektsplasser har førsteprioritet
Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) har gitt føringer om at det i en tid med soningskø er kriminalomsorgens førsteprioritet å skaffe plasser til rådighet for varetekt. Lange dommer, korte volds- eller voldsrelaterte dommer, unge under 21 år, aktive gjengmedlemmer, og personer som utgjør de tyngste kriminelle med organisasjonstilhørighet, skal samtidig alltid prioriteres høyt. Det er i tillegg et selvpålagt krav at varetektsinnsatte skal overføres fra politiarrest til ordinær fengselscelle etter at det foreligger fengselskjennelse og senest innen 24 timer etter at kjennelsen foreligger.

Tiltak for å bedre varetektssituasjonen
Kriminalomsorgen er opptatt av et godt samarbeid med politiet. På den måten kan fengselskapasiteten utnyttes optimalt slik at varetektsinnsatte i østlandsområdet skaffes en plass, primært i eget nærområde. Som en følge av den høye kapasitetsutnyttelsen i fengslene, kan det imidlertid i enkelte tilfeller være nødvendig å benytte kapasitet også utenfor østlandsområdet.

Justisdepartementet følger utviklingen i varetektssituasjonen nøye og har satt i gang flere tiltak:
  • Det ble i januar etablert 17 plasser i Oslo fengsel.
  • 14 nye plasser ble samme måned åpnet ved Drammen fengsel.
  • Det skal iverksettes 16 nye plasser med høyt sikkerhetsnivå i Østfold i løpet av første halvår 2006.
  • Ved årsskiftet 2006/2007 skal det etableres seks nye plasser ved Ilseng fengsel
I 2006 vil det i tillegg bli etablert 45 åpne fengselsplasser, fordelt med 24 plasser i Åna fengsel, fem plasser i Bredtveit fengsel, avdeling Østensjøveien, og 16 plasser i en ny overgangsbolig i Bergen. Alle disse tiltakene vil kunne bidra til å bedre varetektssituasjonen.

Regjeringen vil jobbe aktivt for å øke kapasiteten i fengslene på kortere og lengre sikt og tar sikte på å komme tilbake til Stortinget i Revidert nasjonalbudsjett 2006 med en plan for nedbygging av soningskøen.

Hvorfor ikke rene varetektsfengsler?
Europarådets rekommendasjon (R 87/3) om straffegjennomføring (De europeiske fengselsregler pkt. 11.3) har som utgangspunkt at varetektsinnsatte skal anbringes atskilt fra domfelte. Prinsippet kan fravikes hvis de varetektsinnsatte samtykker i å bo sammen med domfelte, eller i å delta sammen med dem i organiserte aktiviteter som er til gagn for dem.

Ut fra norske forhold mener kriminalomsorgen at innsatte kan gis et bedre tilbud ved en integrert modell. Kriminalomsorgen skiller i stedet gjennom ulike regimer for de to gruppene. Hensynet til den domfeltes og innsattes integritet ivaretas av valgfriheten til deltakelse i fengselets fellesaktiviteter. Samtidig gir fengsler med varetektsinnsatte og domfelte bedre ressursutnyttelse både i forhold til lokaler og personale.

Relaterte artikler:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk