Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Bruvoll fengsel åpner i dag

Bruvoll fengsel
NYTT FENGSEL I NORD-ODAL: Bruvoll fengsel ligger i Nord-Odal kommune i Hedmark og er en enhet med lavere sikkerhetsnivå. Fengselet, som til nyttår vil ha ordinær kapasitet på 60 plasser, åpnes i dag av justisminister Knut Storberget.

Justisminister Knut Storberget foretar i dag den offisielle åpningen av Bruvoll fengsel i Nord-Odal. Det nye fengselet skal hente inn korte dommer i soningskøen fra hele landet og er et viktig tiltak for å bidra til økt fengselskapasitet.

Som et ledd i arbeidet med å avvikle soningskøen, foreslo regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett å etablere 60 åpne fengselsplasser ved Bruvoll leir i Nord-Odal.

Et godt fengsel å sone i
Det nye Bruvoll fengsel, som er et midlertidig tiltak for å redusere soningskøen i kriminalomsorgen, tok imot de første innsatte 1. november. Foreløpig er bare én boenhet med plass til inntil tjue innsatte tatt i bruk, men fra 1. desember vil fengselet gradvis fylles opp.

- Innen utløpet av 2006 skal alle de 60 plassene stå klare, forteller fengselsleder Christine Moe Grav som forsikrer at fengselet, på tross av sin status som midlertidig tiltak, vil holde høy kvalitet på straffegjennomføringen:

Fengselsleder Christine Moe Grav
TETT og GODT SAMARBEID: Christine Moe Grav er leder for Bruvoll fengsel og er svært fornøyd med det lokale samarbeidet i Odalen. Innen årsskiftet vil hun ha både helsetjeneste, prest, bibliotektjeneste og undervisningstilbud på plass for de innsatte. I tillegg arbeider hun nå med å etablere en dugnadsgjeng av innsatte og tilsatte som skal tilby vedlikeholdstjenester til lokale lag, foreninger og kommunale virksomheter.
- Enhetens midlertidige status betyr ikke at vi skal gjøre kompromisser på innholdet i soningen eller arbeidsmiljøet for de tilsatte. Vi arbeider hardt for at Bruvoll fengsel skal bli et godt fengsel å sone i og et godt fengsel å jobbe i. Jeg er derfor godt fornøyd med de økonomiske betingelsene og med at vi har fått til et positivt samarbeid med de lokale samarnbeidspartnerne, sier hun.

Positiv mottakelse i nærmiljøet
Fengselsleder Christine Moe Grav er glad for at fengselet ser ut til å ha blitt godt mottatt av lokalbefolkningen i Odalen.

- Alle har vært veldig positive. Nå er det ikke alltid at lokalsamfunnene er positive til at det skal etableres fengsel i nærmiljøet, men her i Odalen føler vi oss virkelig velkomne.

- Både ordføreren og rådmannen har vært med helt fra starten av, og vi har etablert et godt samarbeid med helse- og omsorgsetaten, kulturetaten og skolemyndighetene. Innen årsskiftet skal vi ha på plass både helsetjeneste, prest, bibliotektjeneste og undervisningstilbud til de innsatte. Det er ingen selvfølge at disse er i funksjon så raskt etter oppstart, men her har alle lagt bredsiden til for at soningstilbudet skal bli så godt som mulig. Det er ingenting å si på samarbeidsvilje og engasjement, sier den nye fengselslederen.

Dugnadsgjeng
Bruvoll fengsel arbeider nå også med å etablere en dugnadsgjeng som skal reise ut i bygda og utføre ulike praktiske oppgaver. Dugnadsgjengen, som vil bestå av innsatte og tilsatte, vil her tilby vedlikeholdstjenester til lokale lag, foreninger og kommunale virksomheter.

- Vårt inntrykk er at dette vil bli godt mottatt og at det er nok av oppgaver som behøver å gjøres. Vi håper å komme i gang med dette arbeidet på nyåret, sier Christine Moe Grav, som også blir leder for et helt røykfritt fengsel.

- Vi tillater ikke at det røykes inne i bygningene. De innsatte bor på dobbeltrom, og alle må gå ut for å røyke. For oss handler dette om å ta folk på alvor og stille de samme forventningene som ellers i samfunnet, sier hun.

316 nye plasser
De seksti nye plassene ved Bruvoll fengsel er et viktig tiltak i regjeringens satsning på å avvikle soningskøen. Samlet planlegger Justisdepartementet å åpne 248 nye fengselsplasser i 2006. Regjeringen har i statsbudsjettet også foreslått å opprette 68 nye fengselsplasser i 2007. Arbeidet med Halden fengsel fortsetter som planlagt med etablering av 251 plasser fra 2009:

Forslag nye plasser i 2007
Antall
Ullersmo fengsel 10 plasser
Vik fengsel 14 plasser
Ravneberget fengsel 15 plasser
Hof fengsel 4 plasser
Fauske 15 plasser
Bruvoll fengsel 10 plasser
Totalt 68 plasser


Gjennomført og under arbeid
Antall
Bruvoll fengsel 60 plasser - delvis åpnet
Bjørgvin fengsel 90 plasser - delvis åpnet
Ravneberget fengsel 16 plasser - åpnet
Lyderhorn overgangsbolig 16 plasser - delvis åpnet
Drammen fengsel 14 plasser - åpnet
Oslo fengsel 17 plasser - åpnet
Ilseng fengsel 6 plasser
Bredtveit fengsel 5 plasser
Åna fengsel 24 plasser - 16 åpnet, resten i 2. halvår
Totalt 248 plasser

Relaterte artikler:
{}
{#SUBHEADLINE PREFIX='

' POSTFIX='

' /#} {Bruvoll fengsel åpner i dag} { 0+0100CAM0ENovember+0100RNovAMCET='%Europe/Oslo. %041 %2006' +01:00RENovember0X='<00pam11 2006-11-13T01:00:00+01:00Mondayam0000="13am30Europe/Oslo">' +01:00+0100thCETNovember0X='' /}
{}
{}
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk