Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Økt kapasitet ved friomsorgskontorene og etablering av 150 nye fengselsplasser

Revidert nasjonalbudsjett:

- Etablering av nye fengselsplasser og økt kapasitet ved friomsorgskontorene er de første tiltakene i regjeringens plan for å få vekk soningskøen. Det sa justisminister Knut Storberget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett som ble lagt frem i dag. Foruten tekniske justeringer foreslår regjeringen å styrke justissektoren med til sammen 132 millioner kroner. Av dette får kriminalomsorgen 71,95 millioner kroner.


TILTAK MOT SONINGSKØ:
Regjeringen ønsker å avvikle soningskøen innen 2009, og Justisdepartementet har på bakgrunn av dette utarbeidet et høringsnotat med forslag til tiltak for å avvikle soningskøen. Justisminister Knut Storberget vil presentere planen på en pressekonferanse mandag 15. mai.

Status - soningskøen ved utgangen av april
  • Køen på ubetinget fengselsstraff var per 28. april 2006 på 2737 dommer som er definert å være i soningskø, det vil si at det er gått mer enn to måneder siden de ble mottatt i kriminalomsorgen. 755 dommer var mottatt for kortere tid enn to måneder siden. 563 dommer var gitt soningsutsettelse av politiet. 453 domfelte var etterlyst av politiet for ikke å ha møtt opp til soning (i tallet inngår også noen få samfunnsstraffdommer).
  • Antall bøtedommer i soningskø var på 2580 dommer. I tillegg var det 336 dommer som hadde ligget i under to måneder, 68 dommer hadde soningsutsettelse og 266 personer var etterlyst for soning av bøter.
  • Køen på samfunnsstraff var på 252 dommer, med til sammen 23 119 timer. I tillegg var det 366 dommer som hadde ligget i mindre enn to måneder og 5 dommer med soningsutsettelse.
Som et ledd i arbeidet med å avvikle soningskøen, foreslår regjeringen å etablere 90 åpne fengselsplasser ved Vestlandsheimen utenfor Bergen og 60 åpne fengselsplasser ved Bruvoll leir i Nord Odal. Det tas sikte på å ha fengslene klare til bruk i løpet av året. Kriminalomsorgens bevilgning foreslås i denne forbindelse økt med 45 millioner kroner. Innholdet i soningen vil samtidig styrkes gjennom 7,4 millioner til utdannings-, bibliotek-, og helsetilbud til de innsatte, som forslås dekket over andre departementers budsjetter. Samlet for 2006 har regjeringen dermed satt av over 35 millioner kroner til styrking av soningsinnholdet.

- Vi begynner med dette å nærme oss målsetningen om et tilbud til alle innsatte, noe som styrker muligheten for et kriminalitetsfritt liv etter endt soning, sier justisministeren.

Kapasitetsutvidende tiltak
De nye fengselsplassene kommer i tillegg til de 98 plassene som skal opprettes i løpet av året.

Fengselet i Bruvoll skal være et midlertidig tiltak som skal hente inn korte dommer i soningskøen fra hele landet. Fengselet som etableres ved Vestlandsheimen, skal også være et midlertidig tiltak som skal redusere soningskøen i Kriminalomsorgen region vest. Regionen har den lengste køen av kriminalomsorgsregionene. Fengselet skal innkalle dommer fra soningskøen, samt øke muligheten for utslusing fra lukkede fengsler i regionen.

Samlet planlegger Justisdepartementet å åpne nærmere 250 nye fengselsplasser i 2006. Arbeidet med Halden fengsel fortsetter som planlagt med etablering av 251 plasser fra 2009:
  • Bruvoll leir i Nord-Odal (ny) - 60 plasser
  • Vestlandsheimen utenfor Bergen (ny) - 90 plasser
  • Ravneberget fengsel i Sarpsborg (ny) - 16 plasser
  • Bergen overgangsbolig (ny) - 16 plasser
  • Drammen fengsel (utvidelse) - 14 plasser - åpnet 02.01.2006
  • Oslo fengsel (utvidelse) - 17 plasser - åpnet 23.01.2006
  • Ilseng fengsel (utvidelse) - 6 plasser
  • Bredtveit fengsel (utvidelse) - 5 plasser
  • Åna fengsel (utvidelse) - 24 plasser
Flere fengselsbetjenter og styrking av friomsorgskontorene
Det foreslås å øke bevilgningen til Kriminalomsorgens utdanningssenter med 9 millioner kroner til opprettelse av to ekstra klasser (om lag 50 aspiranter). Det vil med dette bli tatt opp om lag 200 aspiranter i 2006.

Det har bygget seg opp en kø på samfunnsstraffdommer fordi saksmengden ved friomsorgskontorene har økt som følge av en betydelig økning i timeantallet for samfunnsstraff. For å redusere køen, forhindre at det bygger seg opp ytterligere kø på samfunnsstraff, og gi bedre kapasitet til å håndtere blant annet prøveløslatelser og de utfordringer som knytter seg til forvaringsdømte på prøve, foreslås det å styrke friomsorgskontorene med 6,25 millioner kroner.

Styrking av sikkerheten ved Ila
Det foreslås videre å bevilge 9 millioner kroner til styrking av den fysiske sikkerheten ved Ila fengsel, forvarings- og sikringsanstalt.

- Det er nå nødvendig å ta grep for å ivareta samfunnets behov for trygghet enda bedre. Dette behovet har blitt aktualisert ved den senere tids forvaringsdommer, hvor de dømte antas å ha tilhørighet til organiserte kriminelle miljøer, sier Knut Storberget.

Oppfølging av NOKAS-saken
Regjeringen foreslår også å øke bevilgningene til virksomhetene i straffesakskjeden i forbindelse med NOKAS-saken med til sammen 62,75 millioner kroner. Av dette får kriminalomsorgen 2,7 millioner kroner, politiet 40,25 millioner kroner og domstolene 19,8 millioner kroner. Dette skal dekke kostnader til blant annet styrking av bemanningen ved Rogaland politidistrikt, leie av rettslokaler og merutgifter ved Åna og Stavanger fengsler.

Aktuelle dokumenter:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk