Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

BEHANDLING AV PERSONOPPLYSNINGER

Personopplysningsloven har som formål å beskytte den enkelte mot at personvernet blir krenket gjennom behandling av personopplysninger. En personopplysning er en opplysning eller vurdering som direkte eller indirekte kan knyttes til en enkeltperson. Eksempler på personopplysninger er navn, adresse, telefonnummer, fødselsdato etc.

Denne siden er ment å gi enhver som ønsker det, mer informasjon om hvordan kriminalomsorgen behandler personopplysninger.

INFORMASJON TIL ALLMENNHETEN

Kriminalomsorgen behandler store mengder personopplysninger. Opplysningene er primært knyttet til individuelle forhold om den som gjennomfører straff eller utholder varetekt i fengsel, men det kan også bli registrert opplysninger om familie og andre relasjoner til innsatte / domfelte. Eksempler på dette er opplysninger om pårørende, besøkende og hvem som er fornærmet i straffesaken. Kriminalomsorgen benytter også slike opplysninger for å tilrettelegge for betryggende straffegjennomføring/opphold i fengsel jf. straffegjennomføringsloven § 2.
 

Personopplysningene innhentes fra domfelte / innsatte. I tillegg til informasjon den enkelte selv gir, ber kriminalomsorgen i alminnelighet om personopplysninger fra politiet og påtalemyndigheten, folkeregisteret, NAV, helsefaglig enheter og behandlings- og omsorgsinstitusjoner. I enkelte saker kan det også bli innhentet informasjon fra barnevern, utlendingsmyndighetene og ambassader eller andre lignende enheter som innehar personopplysninger om den innsatte som kriminalomsorgen trenger for å utføre sitt arbeid. Dette er opplysninger som kriminalomsorgen bruker ved bl.a. individuell risikovurdering og andre sikkerhetsmessige forhold, forbundet med gjennomføring av straff i eller utenfor fengsel, samt varetektsopphold. Personopplysningene brukes også i forbindelse med individuell oppfølgning av den domfelte/innsatte.
Slike personopplysninger vil blant annet benyttes ved behandling av søknader om f. eks. permisjon, løslatelse, besøk og telefonering med videre.
 

Opplysningene registreres i kriminalomsorgens arkivsystem.
 

Dersom formålet tilsier det, kan personopplysninger gis videre til andre forvaltningsorganer slik som politi, NAV og helseetater med flere, i tråd med forvaltningsloven kapittel 3. Personopplysninger vil også kunne gis videre til andre etter samtykke fra den registrerte. Personopplysningsloven pålegger den behandlingsansvarlige å slette registrerte personopplysninger når formålet faller bort, herunder i overensstemmelse med arkivloven
 

Enhver som ber om det, skal få vite hva slags behandling av personopplysninger kriminalomsorgen foretar, og kan kreve å få nærmere informasjon om dette etter personopplysningsloven § 18.
 

Personopplysningsloven pålegger videre de som innhenter opplysninger til registrering / behandling å informere den registrerte om dette. Den som er registrert i kriminalomsorgens registre, har rett til innsyn og rett til å få vite hvilke personopplysninger som er hentet inn og formålet med dette. Enkelte opplysninger er unntatt innsyn. Retten til innsyn og hvilke opplysninger som er unntatt slikt innsyn, fremkommer av personopplysningsloven kapittel 3.
 

Den registrerte har rett til å kreve retting av personopplysninger som er uriktige, ufullstendige eller som det ikke er adgang til å behandle, jf. personopplysningsloven § 27.
 

Språk Norsk - Norwegian