Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Verdens første humanøkologiske fengsel

I ti år har de arbeidet med dette for øye. I dag ble Bastøy fengsel åpnet som verdens første humanøkologiske fengsel.
Verdens første humanøkologiske fengsel
Bastøy fengsel har i lang tid tatt mål av seg å formidle verdier og holdninger knyttet til økologi og humanisme. Fengslet driver ansvarstrening for innsatte gjennom målrettede tiltak knyttet til disse verdiene, og dette skal igjen bidra til at innsatte skal kunne leve et lovlydig liv. - Vår oppgave er å skape best mulig utviklingsmuligheter for den enkelte og dermed legge et grunnlag for mulig endring, sier fengselsleder Øyvind Alnæs.

Ansvarstrening

Og det er et engasjert og målrettet arbeid som ligger bak dagens markering av Bastøy som humanøkologisk fengsel. Både ansatte og innsatte har blitt skolert i humanøkologi. Det satses på utdanning, arbeidstrening og ansvarsutvikling. Fengselet har lagt om til økologisk jordbruk, det produseres økologisk mat, avfall sorteres og blir gjenbrukt, og bruken av fossile brensel er blitt redusert. Oljefyrer er blant annet byttet ut med vedkjeler, og solceller er blitt tatt i bruk som oppvarming av beboelseshus. Mennesket er komplekst og foranderlig, og det er dette humanøkologi handler om, forklarer Øyvind Alnæs: - Humanøkologi handler kort og godt om at mennesket påvirkes av og påvirker omgivelsene sine. Ved å bo i et miljø som gir enkeltindividet ansvar, utfordringer og krav og som samtidig er preget av gode rollemodeller og tydelige verdier, kan innsatte bli motiverte til endre atferd. Denne tenkningen er svært godt egnet til å lære innsatte å ta ansvar for handlingene sine, for livene sine og for framtiden sin, sier han.

Internasjonal interesse

Måten Bastøy fengsel driver straffegjennomføring av langstidsdømte på, har da også vakt betydelig internasjonal oppmerksomhet. Tidligere har blant annet CNN, Al Jazeera og La Prensa laget reportasjer fra fengselet, og under åpningen i dag var også et reportasjeteam fra BBC til stede. Justisminister Knut Storberget var svært godt fornøyd med det han i dag fikk se på Bastøy: - Internasjonalt er Bastøy fengsel i ferd med å bli et begrep, et symbol for at det er mulig å tenke annerledes. Norge behøver kriminalpolitiske alternativer. Vi trenger alternativer til fengsel, og vi behøver alternative fengselsmodeller, sa han.
Verdens første humanøkologiske fengsel}"> {Verdens første humanøkologiske fengsel}
{#SUBHEADLINE PREFIX='

' POSTFIX='

' /#} {Verdens første humanøkologiske fengsel} { 0+0200CPM0EAugust+0200RAugPMCEST='%Europe/Oslo. %552 %2007' +02:00REAugust1X='<07ppm8 2007-08-27T14:16:07+02:00Mondaypm0707="27pm31Europe/Oslo">' +02:00+0200thCESTAugust1X='' /}
{I ti år har de arbeidet med dette for øye. I dag ble Bastøy fengsel åpnet som verdens første humanøkologiske fengsel.}
{}
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk