Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Varetektssituasjonen i østlandsområdet

En rekke medier omtalte nylig varetektssituasjonen i østlandsområdet. Justisdepartementet følger utviklingen i varetektssituasjonen nøye og har satt i gang flere tiltak for å bedre situasjonen.

De fleste fengsler med høyt sikkerhetsnivå tar imot både varetektsinnsatte og domfelte. I østlandsområdet, som omfatter Kriminalomsorgen region øst, Kriminalomsorgen region nordøst og Kriminalomsorgen region sør, har alle fengsler med høyt sikkerhetsnivå stilt varetektsplasser til disposisjon for politiet i 2005. Dette gjelder totalt 17 enheter.

Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) har gitt føringer om at det i en tid med soningskø er kriminalomsorgens førsteprioritet å skaffe plasser til rådighet for varetekt. Lange dommer, korte volds- eller voldsrelaterte dommer, unge under 21 år, aktive gjengmedlemmer, og personer som utgjør de tyngste kriminelle med organisasjonstilhørighet, skal samtidig alltid prioriteres høyt. Det er i tillegg et selvpålagt krav at varetektsinnsatte skal overføres fra politiarrest til ordinær fengselscelle etter at det foreligger fengselskjennelse og senest innen 24 timer etter at kjennelsen foreligger.

- Jeg mener at føringene som er gitt av Kriminalomsorgens sentrale forvaltning bidrar til å sikre riktig prioritering, og jeg anser disse som viktige bidrag til å forhindre at det oppstår uheldige hendelser av den typen som nå er omtalt i media, sier justisminister Knut Storberget.

Tiltak for å bedre varetektssituasjonen
Storberget er opptatt av et godt samarbeid mellom politiet og kriminalomsorgen. På den måten kan fengselskapasiteten utnyttes optimalt slik at varetektsinnsatte i østlandsområdet skaffes en plass, primært i eget nærområde. Som en følge av den høye kapasitetsutnyttelsen i fengslene, kan det imidlertid i enkelte tilfeller være nødvendig å benytte kapasitet også utenfor østlandsområdet, sier han.

Justisdepartementet følger utviklingen i varetektssituasjonen nøye og har allerede satt i gang flere tiltak:
  • Det er under etablering 17 nye plasser i Oslo fengsel.
  • Det er planlagt å åpne 14 nye plasser ved Drammen fengsel i begynnelsen av januar 2006.
  • Det er planlagt iverksatt ytterligere 15 nye plasser med høyt sikkerhetsnivå i østlandsområdet tidlig i 2006.
I 2006 vil det i tillegg bli etablert 45 åpne fengselsplasser, fordelt med 24 plasser i Åna fengsel, fem plasser i Bredtveit fengsel, avdeling Østensjøveien, og 16 plasser i en ny overgangsbolig i Bergen. Alle disse tiltakene vil kunne bidra til å bedre varetektssituasjonen.

Regjeringen vil jobbe aktivt for å øke kapasiteten i fengslene på kortere og lengre sikt og tar sikte på å komme tilbake til Stortinget i Revidert nasjonalbudsjett 2006 med en plan for nedbygging av soningskøen.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk