Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Undervisning i etikk og profesjonalitet ved fengselsskolen

Som fengselsbetjent er man i en posisjon der man utøver makt overfor andre mennesker. Derfor stilles det store krav til betjentenes etiske kompetanse.
Temaet etikk og profesjonalitet er selvstendig som fagområde, men etiske utfordringer blir aktualisert i ulike sammenhenger, både i teoretiske oppgaver og praktiske gjennomføringer i løpet av hele utdanningen.

Mål

Aspiranten skal bli bevisst at fengselsbetjentyrket og kontaktbetjentordningen medfører spesielle utfordringer når det gjelder etikk og profesjonalitet og kunne utføre arbeid i kriminalomsorgen i samsvar med kriminalomsorgens målsetting, menneskesyn, verdier og prinsipper. Han/hun skal bli bevisst sine egne holdninger og verdier og kunne opptre på en måte som innebærer respekt for andre mennesker i utøvelsen av yrkesrollen. Aspiranten skal utvikle refleksiv etisk kompetanse som gjør han/henne i stand til å møte og løse de yrkesetiske utfordringer de vil oppleve både i arbeidet med innsatte og i kollegiale forhold. Temaet består av fem emner:
  • Menneskerettigheter – nasjonale og internasjonale
  • Menneskesyn og verdier
  • Moralfilosofi
  • Kulturforståelse
  • Utfordringer knyttet til betjentrollen og kontaktbetjentarbeidet

Arbeidsformer

På forkurset og i teoriåret vil de ulike emnene vil bli presentert på forelesninger og i seminargrupper, der aspirantene legger frem teorier og faglige utfordringer for hverandre. Gruppediskusjoner er viktig i utviklingen av yrkesetisk kompetanse og brukes systematisk både på forkurset, i praksisåret og i teoriåret. Veiledere fra KRUS vil besøke alle opplæringsfengslene to ganger i løpet av praksisåret. I forkant av besøkene arbeider aspirantene med problemstillinger knyttet til etikk og profesjonalitet. Disse drøftingene legges frem for medaspiranter og veileder fra KRUS
{}
{#SUBHEADLINE PREFIX='

' POSTFIX='

' /#} {Undervisning i etikk og profesjonalitet ved fengselsskolen} { 0+0200CAM0EAugust+0200RAugAMCEST='%Europe/Oslo. %000 %2007' +02:00REAugust1X='<00pam8 2007-08-10T01:00:00+02:00Fridayam0000="10am31Europe/Oslo">' +02:00+0200thCESTAugust1X='' /}
{Som fengselsbetjent er man i en posisjon der man utøver makt overfor andre mennesker. Derfor stilles det store krav til betjentenes etiske kompetanse.
}
{}
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk