Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Tilbake til samfunnet etter straff - ny rapport

«Tilbakeføring av straffedømte» er navnet på rapporten som nylig ble gitt ut av Norsk institutt for by-og regionforskning. Den beskriver arbeid med å hindre tilbakefall som har fungert, og belyser også tiltak som ikke har vært fullt så vellykket.
«Tilbakeføring av straffedømte» er en kommentert bibliografi, og ble bestilt av Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) i forbindelse med arbeidet med tilbakeføringsgarantien. Tilbakeføringsgarantien ble lansert i Soria Moria erklæringen fra den første rødgrønne regjeringen i 2005. Den handler om arbeid med domfelte slik at de ikke skal begå nye lovbrudd.

Nordiske løslatelsestiltak

Rapporten dokumenterer og beskriver løslatelsesopplegg i Norden. Det var en forutsetning for å omtale i rapporten at tiltaket var dokumentert og hadde en form for vurdering eller evaluering knyttet til seg. "Tilbakeføring av straffedømte" dokumenterer at det har vært forholdsvis få prosjekter de siste ti årene som direkte dreier seg om å utvikle metoder for løslatelse og tilbakeføring.

TOG-prosjektet i Oslo

Fra Norge er TOG-prosjektet beskrevet. Det er et prosjekt i Oslo fengsel i samarbeid med Friomsorgen i Oslo. TOG-prosjektet er interessant blant annet på grunn av målgruppen. Det fokuserer på personer som har begått mange og hyppige lovbrudd, og metodeutvikling for å forebygge tilbakefall til kriminalitet og rusmisbruk i denne gruppen. TOG har et klart fokus på løslatelse. TOG-konsulentene har en viktig rolle, og skal sikre kontinuitet og kontakt med andre samarbeidspartnere i prosessen fra fengsel og ut i prøveløslatelse.

Oppslagsverk

Det er Evelyn Dyb og Katja Johannesen som har skrevet rapporten. Den kan brukes som et oppslagsverk og kan gi tips og idéer til hvordan man kan jobbe. Enkelte av beskrivelsene belyser også tiltak som ikke bør gjøres igjen. Dyb og Johannesen har også i mange år jobbet mye med undersøkelser om bostedsløshet. Mange av de straffedømte har ikke bolig etter endt straffegjennomføring, og boligsosialt arbeid er en sentral del av et tilbakeføringsarbeid.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk