Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Tettere samarbeid med russisk kriminalomsorg

Nylig møttes topplederne i norsk og russisk kriminalomsorg for samtaler om felles utfordringer, deling av erfaringer og nytt arbeidsprogram.

Gennadiy Korneinko og Marianne Vollan signerer arbeidsprogram for samarbeidet mellom kriminalomsorgen i de to landene
Gennadiy Korneinko og Marianne Vollan signerer arbeidsprogram for samarbeidet mellom kriminalomsorgen i de to landene.

Marianne Vollan, direktør i Kriminalomsorgsdirektoratet, tok i mot sin russiske kollega, direktør Gennadiy Korneinko, på tampen av fjoråret.

Der det i Norge er i underkant av 4000 som til enhver tid sitter i fengsel, er det rundt 700 000 innsatte i russiske fengsler. I løpet av en femårsperiode er imidlertid antallet innsatte redusert med 200 000 i Russland, blant annet gjennom å utvide soningsformer uten isolasjon fra samfunnet og soning med elektronisk kontroll (fotlenke).

Gode erfaringer med fotlenke

Siden Russland innførte elektronisk kontroll utenfor fengsel i 2012, har mer enn 55.000 domfelte gjennomført soning med fotlenke. På nåværende tidspunkt er 12 000 personer på elektronisk kontroll - 10.000 av disse er domfelte og 2000 har elektronisk kontroll som varetektssurrogat. Den russiske direktøren beskriver resultatene så langt som svært positive. I Norge ble ordningen med elektronisk kontroll gjort landsdekkende i fjor, og opptil 342 personer kan til enhver tid sone med fotlenke.

I Russland diskuteres det nå om friomsorgen bør reetableres som en styrket separat enhet med høyere fokus på rehabilitering, eller om friomsorgen kan styrkes innenfor den russiske kriminalomsorgen - som friomsorgen er del av i dag. Den russiske direktøren var derfor interessert i å høre norske synspunkter og erfaringer med å ha en samlet kriminalomsorg for fengsler og friomsorg.

Ut over dette diskuterte Vollan og Kornienko utfordringer knyttet til kapasitet, og vedlikeholdsetterslep og utfordringer med gammel bygningsmasse.

Offerperspektivet

Begge var dessuten enige om at både den russiske og norske kriminalomsorgen har hatt for like fokus på offeret. Vollan orienterte også om vår statlige ordning for voldsoffererstatninger og inndriving av erstatning for offeret, noe som Kornienko ga uttrykk for at var meget interessant.

I tiden fremover skal norsk og russisk kriminalomsorg utvikle samarbeid på to områder - varetekt og unge lovbrytere. De involverte enhetene er Tromsø fengsel og Arkhangelsk ungdomsfengsel/oppdragelsessenter og Oslo fengsel og et varetektsfengsel i Moskva.

Videre skal det utveksles erfaringer med radikalisering og ekstremisme blant innsatte, samt om barn i konflikt med loven.

Andre tema i samarbeidet er utveksling av erfaringer med elektronisk kontroll, friomsorg, metoder for styrket reintegrering til samfunnet samt utveksling av erfaring om forankring av de europeiske standardene for behandling av innsatte.

Norsk og russisk kriminalomsorg har samarbeidet siden 1990-tallet, og møtet var en konstruktiv fortsettelse og en videre styrking av dette samarbeidet.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk