Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Tanker om fremtidens kriminalomsorg

Tenk nytt, fritt og stort om fremtidens straffegjennomføring. Det var utfordringen som ble gitt tre uavhengige spesialgrupper. Nå foreligger rapportene.
Tanker om fremtidens kriminalomsorg
Innen sommeren 2008 legger regjeringen frem en ny stortingsmelding om kriminalomsorgen. Et overordnet mål for dette arbeidet er å forsterke innsatsen for å finne alternativer til fengsel og å bli mer effektive i forhold til rehabilitering.

Ingen innspill for kreative

Justisminister Knut Storberget har her lagt opp til en bred politisk debatt, en dialog han håper blir visjonær og opinionsdannende og som kan føre til en klar styrking av norsk straffegjennomføring. - Her er ingen innspill for kreative, ingen meninger for dumme og ingen forslag for grensesprengende, er oppfordringen han gjentatte ganger har understreket i meldingsarbeidet.

Tenketårnet

Som et bidrag til dette inviterte Justisdepartementet sju kultur- og fagpersonligheter - professor Arne Johan Vetlesen, professor Flemming Balvig, professor Stein Ringen, dommerfullmektig Selma Ilyas, seniorrådgiver Hieronymus Christopher Heyerdahl, filmskaper Margreth Olin og skuespiller Kristoffer Joner – til å samtale om norsk straffegjennomføring. Hvordan skal samfunnet reagere mot uønsket atferd? Hvorfor straffer vi på den måten vi gjør? Er det andre og bedre måter å straffe på? Dette var bare noen av spørsmålene deltakerne ble oppfordret til å se nærmere på. Oppsummeringen fra Tenketårnets to møter, i mai og september, kan nå leses i sin helhet på kriminalomsorgen.no.

Tappetårnene

Noenlunde samme utfordring fikk også medlemmene av kriminalomsorgens to interne spesialgrupper – Tappetårnet I og Tappetårnet II. Den første gruppen laget et scenario der de fulgte en person fra tiltale til løslatelse. - Det ble en veldig god prosess, med mange spennende tanker, både om organisering og innhold, forteller ett av gruppas medlemmer, assisterende regiondirektør Rita Kilvær. Foruten henne deltok også fengselsleder Geir Broen, representant for NFF Øyvind Øhrling, forbundsleder Knut-Are Svenkerud, regiondirektør Asbjørn Roald, aspirant Stine Berger og tidligere fritidsleder ved Oslo fengsel Soad Hirkjølen. Den andre gruppa fikk i oppgave å rette blikket spesielt mot friomsorgen. Her deltok Jorunn Molvær (leder), Vidar Vold, May Winnberg, Arne-Reidar Vik, Heidi Aronsen, Gro Asp og Gudmund Idsø. - Bestillingen var kort og godt 'Kriminalomsorgen anno 2020" - hvordan ønsker dere at framtidens kriminalomsorg skal se ut. I rapporten har vi tatt hensyn til ulike synspunkter, slik at rapporten ikke fremstår helt entydig, men er farget av flere meninger og en del detaljer. Likevel er det et trekk at Tappetårnet for friomsorgens medlemmer er ganske samstemte, skriver Tappetårnet II i sin rapport.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk