Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Styrker kriminalomsorgens faglige tyngde

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo holdt i dag pressekonferanse i det som kommer til å bli Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) sine nye lokaler i Lillestrøm.
Faremo nytt direktorat 1

- Med de store utfordringer departementet står overfor på beredskapsfeltet etter 22. juli-kommisjonens rapport, har det vært naturlig å spisse vår totale oppgaveportefølje, sa Grete Faremo.

Derfor har regjeringen bestemt at KSF skal flyttes ut av departementet og lokaliseres til Lillestrøm pr. 1.7.2013 som et selvstendig direktorat. Kriminalomsorgens sentrale forvaltning ble formelt opprettet som kriminalomsorgens direktorat i 2002 og er det siste direktoratet i statsforvaltningen som er integrert i en departementsavdeling.

Slagkraft og faglig tyngde

På pressekonferansen la Grete Faremo vekt på KSF sitt ansvar for å gjennomføre Regjeringens politikk, og at det må være et slagkraftig og styringsdyktig direktorat med faglig tyngde. Det betyr også at direktoratet skal være drivkraften i utviklingen innenfor kriminalomsorgen, og være en profilert ledelse for etaten i forhold til omverdenen.

Tydelig rollefordeling

For kriminalomsorgen var Justis- og beredskapsministeren spesielt opptatt av hvordan en tydeligere rollefordeling vil være en styrke.

- Ved å flytte ut KSF fra departementsavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet blir det en tydeligere rollefordeling mellom departement og direktorat, og det vil styrke direktoratsoppgavene. Direktoratet vil være en drivkraft i fagutviklingen og gi faglig tyngde i saksbehandlingen. Samtidig skal direktoratet gjennomføre regjeringens politikk gjennom styring av hele kriminalomsorgsetaten, sa Faremo.

Oppfølging av Stortingsmelding nr. 37

I tillegg var Justis- og beredskapsministeren opptatt av at dette er en oppfølging av stortingsmeldingen.

- Justisdepartementet meldte i St.meld. nr. 37 (2007-2008) Straff som virker – mindre kriminalitet – tryggere samfunn at en utflytting av direktoratsfunksjonen fra departementet skulle vurderes. Når nå KSF flyttes ut bygger det videre på stortingsmeldingens forslag.

Sammenslåing av Region øst og Region nordøst

Det er ikke mulig å nøyaktig tallfeste hvor stort KSF vil være, men i dag er det bestemt at 20 stillinger fra departementet går til direktoratet. I tillegg kommer kriminalomsorgens It-tjenester. Statsråd Grete Faremo har i tillegg besluttet å slå sammen to av kriminalomsorgens seks regioner, region øst og nordøst, med virkning fra 1.januar 2013. Administrasjonene til disse regionene er i dag plassert henholdsvis i Oslo og Lillestrøm. Den nye storregionen vil etter sammenslåingen lokaliseres i Oslo fra og med 1. juli 2013, og noen stillinger fra denne sammenslåingen vil overføres til det nye direktoratet.

Planen er å bygge et robust direktorat som også skal vurdere hvordan kriminalomsorgen kan organiseres mest mulig effektivt framover.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk