Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Strafferett og grønt brevann i Loen

Ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk gikk rett på sak da hun i åpningsforedraget inviterte til deltakelse i arbeidet med ny stortingsmelding.
Strafferettskonferanse i Loen
- Ambisjonsnivået er høyt. Bestillingen er ”en opinionsdannende melding”. Og vi utfordres til å tenke nytt og utradisjonelt. Vi skal skrive en stortingsmelding om straffegjennomføring, ikke en kriminalmelding. Men forskjellen er ikke alltid like klar, sa Kristin Bølgen Bronebakk, og viste til statsråden som har sagt at den kommende meldingen, sammen med den nye straffeloven som er i arbeid, i realiteten er en kriminalmelding. - Jeg tror han gjerne ser at den blir like banebrytende som Inger Louise Valles melding var i sin tid.

Fattig eller farlig

Hun var raskt ute med å peke på sammenhengen mellom ressursfattigdom og kriminalitet – og drøftet i denne sammenhengen begrepene fattig eller farlig. Hun adresserte dermed også ansvaret knyttet til den store oppgaven - å få til en reduksjon i kriminaliteten - til langt flere enn justisministeren: - Kriminaliteten – både i form, i omgang og i sosial profil – avhenger av så mye mer enn det en justisminister råder over av virkemidler. Et viktig mål med en stortingsmelding på vårt område er derfor å få hele regjeringen til å forplikte seg på å nå målene, hver med de virkemidler de disponerer.

Straff som virker

Rundt ti år etter den forrige kriminalomsorgsmeldingen kommer altså nå meldingen som har fått arbeidstittelen: ”Straff som virker”. - En tittel som tydelig peker på at straff skal være noe mer enn straff – det skal gi mulighet til endring i den domfeltes liv, avsluttet ekspedisjonssjefen.

En god møteplass

Friomsorgsleder i Sogn og Fjordane, Willy Giil forteller om ei årlig samling som starta som en ren kriminalomsorgskonferanse, men som senere har etablert seg som en konferanse aktuell for også andre deler av strafferettspleien. - Det har hele tiden vært en betydelig interesse for Loenkonferansen, og slik har vi forlengst lykkes i å etablere en god møteplass for alle som i større i eller mindre grad kommer i befatning med dette viktige og store arbeidsfeltet, sier den fornøyde arrangøren og friomsorgslederen. Og haster inn til en lang rekke spennende programposter i Hotell Alexandras plenumsal. Mens det grønne brevannet gjennom Loelva ikke ser ut til å ha det mindre travelt.

Andre programposter under årets Strafferettskonferanse i Loen:

  • Alternative straffereaksjoner (assisterende regiondirektør Jan Erik Sandlie)
  • Voldtektssaker - presentasjon av Riksadvokatens rapport nr. 1/2007 (statsadvokat Bjørn K. Soknes)
  • Prøveløslatt fra forvaring (førstekonsulent Njål Grimstad, Oslo friomsorgskontor)
  • Promilleprogram i England (psykolog Danny Clark, National Probation Directorate)
  • Straff i institusjon (seniorrådgiver Gerhard Ploeg, Justisdepartementet).
  • Soningsutsettelse og straffeavbrudd (politiadvokat Lisa Førde Refsnes og underdirektør Anita G. Hansen)
  • Tilbakefallsprediksjon ved bruk av historisk informasjon - OASYS (prosjektleder Morten Cornell Jacobsen)
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk