Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Sivilombudsmannen på inspeksjon i Bergen fengsel

Sivilombudsmannen har gitt en rekke anbefalinger etter en inspeksjon i Bergen fengsel. Fengselet skal nå melde tilbake om hvordan de følges opp.

På bakgrunn av Norges tilslutning til tilleggsprotokollen til FNs torturkonvensjon er Sivilombudsmannen gitt et eget mandat for å forebygge tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende straff.

Ved ombudsmannens kontor er det opprettet en egen forebyggingsenhet for å gjennomføre mandatet, og det var denne enheten som i dagene 4.-6. november var på inspeksjon i Bergen fengsel.

Forebyggingsenheten begynte sitt arbeid tidligere i år, og skal foreta regelmessige besøk til steder der mennesker er frihetsberøvet, som fengsler, politiarrester, psykiatriske institusjoner og barnevernsinstitusjoner. Besøkene kan være varslede eller uvarslede.

I forebyggingsenhetens rapport etter besøket pekes det på flere områder hvor arbeidet i fengslet bør forbedres. Dette gjelder blant annet bruk av isolasjon, tilstedeværelse av fengselsbetjenter på fellesskapsavdelingene og rutiner for utstedelse av vedtak ved bruk av tvangsmidler.

Under besøket hadde forebyggingsenheten møte med fengselsledelsen, foretok befaring i fengselet, og førte private samtaler med innsatte. De snakket også med representanter fra helsetjenesten i fengselet og fagforeningsrepresentanter.

Fengselet har fått frist til medio mars 2015 med å melde tilbake til Sivilombudsmannen om oppfølgingen av anbefalingene i rapporten.

 

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk