Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Samtaler om kriminalitet

Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS) og Høgskolen i Lillehammer ga i september 2005 ut en håndbok for tilsatte i kriminalomsorgen: Samtaler om kriminalitet - kognitiv endringsmetodikk: Bygging av mestringstillit (BaM). Boka har fokus på lovbrudd, hva som utløser kriminalitet og alternativer til kriminell atferd.

Bygging av mestringstillit (BaM) er en metodikk innenfor kategorien CBT (Cognitive Behavioural Therapy). Sentralt i metoden er forsøket på å unngå at domfelte opplever å bli fortalt hvordan de skal leve sitt eget liv, en situasjon som ofte kan aktivere motstand. Siktemålet er at BaM skal bidra til at domfelte kan stoppe opp i risikosituasjoner for lovbrudd, gripe inn i dem og foreta andre valg enn kriminalitet.

I BaM er det et prinsipp å få fram beskrivelser av hendelser der domfelte gjorde noe kriminelt, eller klarte å unngå å gjøre det. Det første omtales som svake øyeblikk (en gang han ranet, stjal, utøvde vold eller lignende). Det andre kalles sterke øyeblikk.

- Unge lovbrytere kan ha spesiell god nytte av å analysere sin egen atferd før kriminaliteten gjentar seg. Dersom kontaktbetjenten har anledning til å gjennomføre individuelle samtaler med domfelte, er BaM spesielt egnet for eksempel før den første permisjonen eller rett før løslatelse. Vi anbefaler også BaM som individuell samtale i samfunnsstraffen, med prøveløslatte og i arbeidet med ruspåvirket kjøring. Vi håper BaM kan bidra til at domfelte selv kan gjøre en innsats for å motvirke et kriminelt handlingsmønster, skriver KRUS på sine nettsider.

Les mer på nettsidene til KRUS
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk