Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Sammenligning av svensk og norsk kriminalomsorgsutdanning

I et forskningsessay publisert ved Universitetet i Uppsala, kommer det frem at utdanningen i de respektive landene er svært like på de fleste områder. Det er alikevel èn viktig ting som skiller dem.

DSC_5364

Mange likheter

Undersøkelsen er basert på en kvalitativ intervjuundersøkelse av studieledere og betjenter ved Kriminalvårdens Utbildningsorganisation i Sverige og Kriminalomsorgens utdanningssenter i Norge. Funnene viser at det innholdsmessig er svært mye som er likt. Særlig benytter begge utdanningene seg av lignende modeller for læring, blant annet i form av gruppearbeid, seminarer og praktiske øvelser. Det er også stort sett de samme emnene som står i fokus under opplæringen.

Ulikt utdanningsløp

Det som virkelig skiller de to landene er lengden på utdanningene, der den i Norge er betydelig lengre enn i Sverige. Forfatteren av essayet antyder at den norske modellen ligger nærmere det hun kaller "dyplæring", mens den svenske modellen på grunn av sitt korte og mer konsise omfang, gir en mer overfladisk kunnskap. Dette på tross av at det stort sett jobbes med de samme temaene. Det konkluderes med at den norske modellen derfor gir en større mulighet for å gi både et dypere og et bredere bilde av hvert enkelt studieemne. Undersøkelsen finner du ved å klikke på lenken øverst til høyre på siden.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk