Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Samfunnsutvikling og kriminalitet

Hvilke trekk i den norske samfunnsutviklingen har bidratt til utvikling av kriminalitet de siste førti år? Dette spørsmålet belyses i en ny bok fra Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS). I ”Velferdstatens velsignelser og farer” ser Yngve Hammerlin, Charlotte Mathiassen og Thomas Strand nærmere på forholdet mellom kriminalitet, kultur, samfunn, individ og handlinger.

I boka går de tre forfatterne inn på temaer som: kriminalitet, samfunn og massemedia; kriminalitet og kjønn; kriminalitet, teknologi og risiko; psykologiske og individfunderte forklaringer; fengselet som skole i kriminalitet.

Nybrottsarbeid
– Med dette har KRUS og KRUS-forskningen foretatt et nybrottsarbeid i etatens regi som kan være ansatser til kommende diskusjoner om kriminalitet og samfunn, skriver direktør Harald Føsker i forordet til boka.

Fremstillingen er delt i tre:
  • Del I drøfter hvordan man dels vektlegger et handlingsnivå, dels et norm- og håndhevelsesnivå i forståelsen av kriminalitet.
  • Del II beskriver perioden 1965–2005 på tre forskjellige måter. Med utgangspunkt i en juridisk-historisk forståelse (kapittel 2), en sosialhistorisk og politisk-historisk tilnærming (kapittel 3), og en kriminalstatistisk analyse (kapittel 4), skapes tre forskjellige fortellinger. Samlet utgjør de en problematisering og drøfting av viktige offentlige kunnskapskilders beskrivelser av den aktuelle perioden.
  • Del III setter begrepsdiskusjonene fra del I og fremstillingene av perioden fra del II i sammenheng med beskrivelser av sentrale samfunnsendringer. Fremstillingen er delt i fem: massemedias nye sosiale posisjon og funksjoner (kapittel 5); kjønn, kjønnsroller og kjønnskonstruksjoner (kapittel 6); den teknologiske utviklingen i det senmoderne risikofokuserte samfunn (kapittel 7); utviklingen av ulike individfunderte forklaringer (kapittel 8); og til slutt: fengselets og kriminalomsorgens rolle som (med-) produsent av kriminalitet (kapittel 9). Målet er å presentere en kompleks og mangfoldig vifte av teorier og perspektiver som alle er relevante i en videre forståelse av kriminaliteten i Norge i perioden 1965–2005.
Kriminalitet om førti år?
Boka avsluttes med oppsummering og konklusjoner som videreføres i fremtidsscenarioet "kriminalitet om 40 år".

- Vårt håp er at dette arbeidet både vil gi leseren et interessant beskrivende portrett av deler av de forhold som må behandles i en oppgave som denne, og at arbeidet vil gi leseren et analyserende og diskuterende bilde av hvordan vi kan begripe de komplekse sammenhengene mellom «kriminalitetsutvikling» og «samfunnsutvikling», skriver Yngve Hammerlin, Charlotte Mathiassen og Thomas W. Strand i boka "Velferdsstatens velsignelser og farer", som er utgitt i KRUS-serien Dokumentasjon og debatt.

Les boka i sin helhet:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk