Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Samefolkets dag på Vadsø fengsel

6.februar er Samefolkets dag, og i Vadsø fengsel markeres den med heising av det samiske flagget og servering av den tradisjonelle samiske retten Bidos.
Samefolkets dag (Sámi álbmotbeaivi (nordsamisk) / Sæemiej heevehttimmie biejjie (sørsamisk)) blir behørig markert med en rekke forskjellige aktiviteter i Vadsø fengsel, forteller fengselsleder Bård E. Buljo. Markering av Samefolkets dag har en viktig symbolverdi.

Tilrettelegging for samiske innsatte

Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) har i samarbeid med Kriminalomsorgen region nord og Sametinget satt i gang et arbeid for å legge soningsforholdene bedre til rette for samiske innsatte og domfelte. Det er laget en plan med tiltak for skilting på samisk, oversetting av regelverk og nødvendig informasjon, tilrettelegging for nødvendig bruk av tolketjeneste, arbeid for økt rekruttering av tilsatte med kjennskap til samisk språk og kultur, og gjennom å formalisere samarbeidet med ulike samiske kompetansesenter.
Mote_samefolketsdag
F.v. Tove With, Mette Thuv,Kolbjørn Rushfeldt, Helene Malinen og Bård Buljo (fengselsleder)

Forpliktelse å ta vare på samisk kultur

Kriminalomsorgen har, i likhet med andre statlige myndigheter, en forpliktelse til å legge forholdene til rette for å bidra til sikring og utvikling av samisk språk og kultur. Plikten er spesielt viktig i de områdene med en viss andel samisk befolkning, og i virkeområdet for det samiske språkforvaltningsområdet. 5. og 6.februar gjennomføres det derfor et samarbeidsmøte i Vadsø fengsel der tema er god og likeverdig straffegjennomføring for samiske domfelte og innsatte. På møtet deltar representanter fra Kriminalomsorgen region nord, Vadsø fengsel, Finnmark friomsorgskontor, konfliktrådet i Øst-Finnmark og fra fengselsundervisningen i Vadsø fengsel.

Konfliktrådsmegling i fengsel og friomsorg

Et av tiltakene i planen for god og likeverdig straffegjennomføring for samisk innsatte og domfelte, er å fremme økt bruk av konfliktrådsbehandling i straffegjennomføringen. Konfliktråd og tradisjonelle konfliktløsningsmodeller er spesielt egnet i den samiske kultur med tette familie- og nettverksbånd, som for urfolk i andre deler av verden. ”Å ordne opp i eventuelle i konflikter de innsatte måtte ha før de løslates, er en viktig del av tilbakeføringsarbeidet”, sier tilbakeføringskoordinator i Vadsø fengsel Mette Thuv. I samarbeid med konfliktrådsleder Arnfinn Moen ved konfliktrådet i Øst-Finnmark, jobbes det for å få til et samarbeid om bruk av megling både for de som soner i Vadsø fengsel og for de som gjennomfører straff under oppfølging fra friomsorgen i Finnmark. Dette vil omfatte både samiske og ikke-samiske innsatte og domfelte.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk