Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Rekordmange soningsoverføringer i 2011

I fjor ble totalt 52 domfelte i norske fengsler overført til sitt hjemland for å sone ferdig straffen sin der. Dette er ny rekord, og betyr en stor økning i soningsoverføringer fra tidligere år.
N‘ vindumed gitter2

Frigjør fengselsplasser

I 2009 og 2010 ble det overført henholdsvis 30 og 41 domfelte til fortsatt soning i hjemlandet. En soningsoverføring kan skje både etter ønske fra domfelte selv, men også uten domfeltes samtykke hvis domfelte allerede er utvist fra landet. Soningsoverføring er spesielt viktig for å frigjøre fengselsplasser her i landet. Overføringene i 2011 utgjorde til sammen nesten 35 000 soningsdøgn, som tilsvarer 95 fengselsplasser i ett år. I 2011 var det gjennomsnittlige antall utenlandske innsatte i norske fengsler 1178. På denne bakgrunn kan 52 overføringer oppfattes som lavt. Det antas imidlertid at bare ca 100 av det totale antallet utenlandske innsatte kvalifiserer for soningsoverføring etter gjeldende regelverk.

Høyt prioritert av justisdepartementet

Soningsoverføringene baserer seg på den europeiske overføringskonvensjonen, som hele 64 land i og utenfor Europa har tiltrådt. Justisdepartementet har prioritert disse sakene høyt, og det viser seg nå at det gir resultater. Saksbehandlingstiden i en sak om soningsoverføring er vanligvis lang, og det er en av hovedårsakene til at ikke flere domfelte blir overført til sine hjemland for soning der. Økt fokus på og forbedring av rutiner i disse sakene har bidratt til kortere saksbehandlingstid i Norge. Mye avhenger likevel av mottakerlandet, som må akseptere en overføring før den kan finne sted. Norge har inngått bilaterale avtaler om soningsoverføring med Romania, Latvia og Litauen, noe som skal forenkle saksbehandlingen overfor disse landene. Avtalene vil trolig tre i kraft i løpet av 2012. Litauen var ett av de landene som Norge overførte flest til i 2011, med hele 14 litauiske domfelte. Det var også 14 overføringer til Nederland og 7 overføringer til Polen, og i alt var det overføringer til 12 forskjellige land i Europa.

Rehabilitering i hjemlandet

Soningsoverføring er også viktig for å hindre at utenlandske domfelte bygger kriminelle nettverk her i Norge. Domfeltes sosiale rehabilitering i hjemlandet er også et viktig hensyn, ettersom mange utenlandske domfelte skal tilbake til sitt hjemland etter endt soning.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk