Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Norsk fengsel på tysk filmfestival

Hvordan i all verden havnet et fengsel fra Halden på en rød løper i Berlin? Jo, fordi det 12. februar var premiere på en dokumentarfilm om fengselet.

Halden fengsel - luftfoto

Den tyske regissøren Wim Wenders’ filmselskap Neue Road Movies har under fellestittelen "Cathedrals of Culture" produsert en serie på seks dokumentarfilmer på 30 minutter hver, om det som kalles bygningers sjel. Halden fengsel er en av de seks bygningene i serien. Filmen fra Halden er regissert av den danske regissøren Michael Madsen (som ikke må forveksles med Hollywood-regissøren av samme navn).

Hva ville bygningen ha sagt?

Wenders’ og Madsens utgangspunkt er et spørsmål: Hvis bygninger kunne snakke – hva ville de ha sagt oss? De seks filmene hadde alle premiere på Berlin International Film Festival 2014.

- Jeg har sett en nesten ferdig versjon av filmen om Halden fengsel, og det er blitt en fin film, sa Are Høidal, fengselsleder i Halden, før premieren..

- Filmen viser godt alle sider ved frihetsberøvelsen som den innsatte opplever, de restriktive, men også de mulighetene som er der hvis den innsatte er motivert til å bruke dem, sier Høidal, som sammen med tre andre ansatte i fengselet var til stede på premieren i Berlin.

Prisbelønnet arkitektur

Halden fengsel sto ferdig i 2010, er tegnet av HLM arkitektur AS og er tildelt den prestisjetunge Arnstein Arneberg-prisen for sin arkitektoniske utforming. Fengselet har plass til 250 innsatte og har høyt sikkerhetsnivå.

Fengselsanlegget bygger på det arkitektene kaller "to avhengige motsetninger"; hardt og mykt. Soningen og frihetsberøvelsen representerer det harde. Tanken om rehabilitering representerer det myke.

-Filmen er ikke "reklame" for fengselet, men viser også kontrolltiltak og en nedgriset sikkerhetscelle. Det er ikke noe glansbilde, sier Høidal.

Halden i godt selskap

Halden-filmen var i godt selskap i Berlin, og heller ikke eneste norske innslag: Margreth Olin har regissert filmen om Den norske opera i Bjørvika. De fire andre filmene er Wim Wenders egen om Berliner-filharmonikernes bygning, Michael Glawoggers om nasjonalbiblioteket i St. Petersburg, Robert Redfords om Salk Institute i California og Karim Ainouz’ om Pompidou-senteret i Paris.

Mannen bak filmserien, Wim Wenders, regisserte sin første film "Summer in the City" allerede i 1970. Mange norske kinogjengere vil nok også huske "Paris, Texas" fra 1984. Harry Dean Stanton spiller hovedrollen som "Travis" som kommer vandrende ut av ørkenen etter å ha vært forsvunnet i fire år. Nastassja Kinski spiller hans kone. I likhet med flere andre av Wenders filmer omhandler "Paris, Texas" temaer som ensomhet, kjærlighet og fremmedgjøring.

 

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk