Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Nett stopper narkotika i Oslo fengsel

Et nett strukket over luftegårdene i avdeling B i Oslo fengsel har satt en stopper for at det kastes narkotika og gjenstander inn i luftegårdene.

Sikkerhetsinspektør Per Thoresen (t.h.) orienterer justis- og beredskapsministeren. Til venstre sees fengselsleder Øyvind Alnæs og mellom statsråden og Thoresen direktør Marianne Vollan i KDI.

Sikkerhetsinspektør Per Thoresen (t.h.) orienterer justis- og beredskapsministeren. Til venstre sees fengselsleder Øyvind Alnæs og mellom statsråden og Thoresen direktør Marianne Vollan i KDI.

Tirsdag 20. januar var justis- og beredskapsminister Anders Anundsen på besøk for å høre hvilke erfaringer fengselet har gjort etter at nettet kom på plass i april i fjor.

Effekten av nettet er udiskutabel: Mens fengselet i året 2013 registrerte 46 forsøk på å kaste noe inn i luftegårdene på avdeling B, har man etter at nettet kom på plass bare registrert ett eneste forsøk. Da var det en mobiltelefon som ble kastet over ringmuren – og landet pent og pyntelig i nettet. Tidligere har man gjort beslag på opptil 15-20 gram av cannabis-stoffer som er blitt kastet over muren.

Omgitt av gate og parker

Oslo fengsels beliggenhet gir noen utfordringer: På en side går Åkebergveien helt inntil ringmuren, mens det på flere andre sider er offentlige parker som er populære rekreasjonsområder for de mange som bor i boligområdene nær fengselet. Fengselets plassering gjør at det ikke er mulig å sette opp et gjerde mellom ringmuren og området omkring.

- Det har i mange år vært et problem at det kastes narkotika og ting inn i fengselet. Nettet gjør at det blir mye vanskeligere å få ting inn denne veien, sa en fornøyd statsråd Anundsen, som påpekte at nettet også gir økt sikkerhet for de tilsatte, ved at det gjør det vanskeligere å få for eksempel våpen inn i fengselet.

Nettet er kommet på plass etter et samarbeid mellom fengselet og Statsbygg, og det er solid festet til fengselsmurene.

Mindre skriking og roping

Nettet har også redusert et annet problem, nemlig skriking og roping mellom innsatte og folk som stiller seg opp utenfor murene for å få kontakt med dem. Når det ikke lenger er mulig å kaste noe over muren, så blir det også mindre å ”kommunisere” om. Folk som bor nær fengselet har mange ganger klaget på støyen, og også antallet slike klager har nå sunket.

I fengselets nabolag har betjenter som står vakt utenfor ringmuren for å hindre innkasting av ting vært et vanlig syn. Nå kan betjentene i stedet gjøre andre oppgaver.

Det er ellers ikke noe nytt at ting er blitt kastet over murene i Oslo fengsel. Nåværende fengselsleder Øyvind Alnæs var tidlig på 1980-tallet betjent i fengselet, og han kan fortelle at det en nyttårsaften kom susende to flasker vodka fra utsiden, godt innpakket i håndklær som sikret en ”myk landing” på innsiden. I dag ville flaskene i stedet ha gått rett i nettet

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk