Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kvinner under kriminalomsorgens ansvar

En arbeidsgruppe i kriminalomsorgen skal se på tiltak som sikrer at kvinner får et tilstrekkelig tilrettelagt tilbud i varetekt og under soning av dom.

kvinne i treningsrom

Kvinnelige innsatte og helse

Det sitter til enhver tid i overkant av 220 kvinner i norske fengsler. Av disse sitter rundt 30 prosent i varetekt, mens de resterende gjennomfører straff. Kvinner skal i hovedsak gjennomføre soningen i egne fengsler, eller i egne avdelinger.

Bakgrunnen for tiltaket er at selv om kvinner utgjør en relativt liten andel av varetektsfanger og innsatte, har de ofte andre og mer alvorlige utfordringer under soning enn menn. De har gjennomgående en opphopning av levekårsproblemer, og med et høyt innslag av dårlig fysisk og psykisk helse. Rusavhengighet er utbredt, og mange er smittet med infeksjonssykdommer. Flere har vært utsatt for seksuelle overgrep som fører til traumer, skam og skyldfølelse.

Forslag til tiltak

Arbeidsgruppen skal kartlegge situasjonen til kvinner i varetekt og under soning av dom og komme med forslag til tiltak som kan sikre at kvinner og menn får et likeverdig tilbud under straffegjennomføring.
Første møte i arbeidsgruppen er avholdt, og sluttrapporten skal leveres innen utgangen av november. I hovedsak skal gruppen komme med forslag til tiltak som kan realiseres på kort sikt.

I kartleggingsarbeidet skal gruppen særlig se på følgende temaer:
• helse (fysisk og psykisk)
• rus
• utdanning
• arbeidserfaring/ annen erfaring
• omsorg for egne barn
• sikkerhet
• type kriminalitet

Det skal også ses på tiltak for innsatte som er utenlandske statsborgere, og som ikke skal tilbakeføres til et liv i Norge. Mange av disse har lange dommer og må ivaretas med spesielt fokus på tiltak som vil hjelpe i deres fremtid i hjemlandet.

Om arbeidsgruppen

Arbeidsgruppen består av:

Hilde Lundeby, leder for Bredtveit fengsel (leder)
Suzanne Five, seniorrådgiver KDI (sekretær)
Birgitte Storvik, seniorrådgiver, Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS)
Leif Skaug, leder for Ravneberget fengsel
Karin Aaland, leder for Buskerud friomsorgskontor
Håkon Melvold, leder for Ringerike fengsel

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk