Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kunst og kultur i kriminalomsorgen

- Et fengsel i Nikosia og fengselet her i Bergen representerer på mange måter to verdener. Men de grunnleggende behovene hos innsatte og ansatte opplever jeg likevel som påfallende like.

Fengselene er nok forskjellige. Men inni er vi like! Andreas Efthymiou (Kypros), Ioannis Fovos, Polina Hatzivasiloglou og Apostolia Kotzagiotou (alle Hellas) nyter utsikten fra en fjellknaus over Bjørgvin fengsel. Fengselsbetjenten Andreas Efthymiou fra Kypros sitter sammen med sine greske, tyske og norske kolleger rundt et bord på hotell Augustin i Bergen sentrum. Han har pakka kofferten sin og er sammen med Tasos Trattonikolas på vei tilbake til fengselet i Nikosia – full av inntrykk etter fire intense dager med workshops, foredrag og omvisninger i Bergen fengsel, Lyderhorn Overgangsbolig, Bjørgvin fengsel – og naturligvis en tur på Fløien! Dit de femten kriminalomsorgsfolka ankom i god tid før kommunen slokka lysene i byen under dem - i den verdensomfattende Earth Hour.

Det SIU-finansierte Grundtvig-prosjektet Sonart – kunst og kultur i kriminalomsorgen ble etablert i Lancaster i 2006. Og lite visste Andreas og de andre i prosjektet den gangen om hvor ulike de europeiske fengslene er når det kommer til den delen av innholdsproduksjonen i fengslene som har med kunst og kultur å gjøre. Siden den gang har prosjektdeltakerne utvekslet erfaringer, ikke bare gjennom studiebesøk, men også via jevnlige arbeidsmøter på nettet. Og helt konkrete prosjekt er blitt overført mellom de ulike landene (Lyden av lesing, glassarbeid, teater- og bokprosjekt).

Prosjektkoordinator Heidemarie Wunsche-Pietzka fra Tyskland fortsetter evalueringen rundt bordet. Kikker ned i programmet sitt for å være sikker på å få med seg alt. Et program som seniorkonsulent Ellen Svendsen ved regionadministrasjonen har hatt hovedansvaret for forberedelse og gjennomføringen av:

Peter Seier og Tobias Berndt under workshopen i kreativ skriving i Bjørgvin fengsel. Why Art in Prison (assisterende regiondirektør Leif Waage), Theater in European Prisons (teaterviter Knut Ove Arntsen), Architecture and prisons (arkitekt Beate Hølmebakk), On Theatre Sports (dramapedagog Marianne Nødtvedt Nielsen, fengselsbetjent Ingvill Rosenlund og innsatte), On Afghanistan, correctional service – and human rights (ass. fengselsleder Mie Eek-Larsen), The prisoner and and the Artist - how to cooperate (billedkunstner Vigdis Hareide), Literature in Prison (forfatter Annette Mattson), Lyderhorn Overgangsbolig (miljøterapeut Lene Monsen), On Bergen Prison (fengselsdirektør Kjetil Schreiner Evjen), On Correctional Service, Region West (regiondirektør Per Sigurd Våge), The Fog Ball (performance artist Kurt Johannessen)

- Hva vil dere først og fremst ta med dere hjem av det vi har lært her. Spør prosjektkoordinatoren forsøksvis.

- I tillegg til de helt konkrete idéene om nye kulturtiltak - det faktum at fengselsbetjentene her i Norge ser oppriktig glade ut! Den nære kontakten jeg ser de har med den innsatte. Og at dette helt sikkert er med på å gjøre det lettere for dem å gjøre en god jobb, sier Apostolia Kotzagiotou. Hun er gresklærer i et fengsel nord i Hellas.

Den digitale lydopptakeren som har lagt på bordet under hele samtalen blinker. To timers lyd kan snart ettersendes til fengsel i Nikosia i Kypros, Volos i Hellas og Chemnitz i Tyskland. Skisser kan tegnes. Ideer kan hentes ut. Overføringsverdi heter det.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk