Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kulturrådet, Fylkesmannen i Hordaland og kriminalomsorgen sammen om kultur

Norsk kulturråd, Fylkesmannen i Hordaland og kriminalomsorgen ønsker å etablere et varig samarbeid mellom museer/arkiver og fengslene.

Norsk kulturråd, Fylkesmannen i Hordaland og kriminalomsorgen ønsker å etablere et varig samarbeid mellom museer/arkiver og fengslene.

Målet er at verks- og arbeidsdriften i fengslene, skolene i fengslene og de som tilrettelegger for fritidstilbud til innsatte samarbeider med et museum/arkiv som ligger i samme fylke som fengselet.

I tillegg kan man benytte webbaserte tjenester. Ca. 10 prosent av alle gjenstander som befinner seg på museer i Norge, er nå lagt inn i digitale databaser. Bilder av dem kan lastes ned fra Internett, for eksempel via "Digitalt Museum", "Minstemme" og "Digitalt fortalt".

Det er flere årsaker til at man ønsker å samarbeide.

  • Norsk kulturråd følger opp politiske signaler om kultur, inkludering og deltaking.
  • Museene/arkivene kan informere innsatte om de ressursene (tekst, bilder, gjenstander m.v.) de besitter. Videre vil samarbeidet kunne gi både en kvalitativ og kvantitativ økning i aktivitetstilbudet til innsatte.
  • Skolen kan benytte museer/arkiver i en rekke fag som norsk, kultur, historie, samfunnsfag, religion, form/farge, språk m.v.
  • Arbeidsdriften i fengslene kan hente informasjon og inspirasjon til å utvikle nye produkter, ny design og mønstre m.v. og etablere nye arbeidstilbud til innsatte, både i og utenfor fengslene (registrering, digitalisering, metadata).

Høsten 2013 arrangerte Norsk kulturråd en workshop i digitale fortellinger. Her deltok lærere og tilsatte i arbeidsdriften ved åtte fengsler fra Vadsø fengsel i nord til Åna fengsel i sør. Videre deltok ansatte i museer/arkiver i det fylket som fengslene ligger. Deltakerne samarbeidet om å lage digitale fortellinger.

For å få til varig samarbeid er det nødvendig at kultur, skole og kriminalomsorgen får mer kunnskap om hverandre og finner frem til hensiktsmessige måter å samarbeide på.

Norsk kulturråd, Fylkesmannen i Hordaland og Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) har avtalt å benytte felles møteplasser som konferanser, fagdager, workshops osv. i 2014 for å spre kunnskap om hverandre og legge til rette for varig samarbeid.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk