Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kriminalomsorgen tema i spontanspørretimen

Bruk av fremskutt løslatelse, soningskøen, overføring av utenlandske innsatte for soning i hjemlandet og narkotikasituasjonen i norske fengsler. Det var noen av temaene justisminister Knut Storberget svarte på i gårsdagens muntlige spørretime i Stortinget.
En rekke medier omtalte denne uka hvordan kriminalomsorgen bruker fremskutt løslatelse for å sikre et tilstrekkelig antall varetektsplasser og for å redusere soningskøen. Denne bruken ble da også ett av hovedtemaene da justisministeren møtte i Stortinget i går.

Bred politisk enighet
I straffegjennomføringsloven gis det anledning til å bestemme at innsatte skal løslates kort tid før løslatelse ellers skulle skje. Det har vært bred politisk enighet om dette virkemidlet som har vært benyttet flere ganger og med ulike retningslinjer i perioder med lang soningskø.

Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) har i rundskriv gitt utfyllende retningslinjer for hvordan ordningen skal praktiseres. Dagens soningskø er så belastende for domfelte og behovet for varetektsplasser er så stort at dette anses å utgjøre en ”særlig grunn” for løslatelse. For dommer under nitti dager kan det gis inntil fem dagers framskutt løslatelse. For dommer mellom nitti dager og seks måneder kan det gis inntil ti dager, mens innsatte med dommer over seks måneder kan få framskutt løslatelse med inntil tjue dager.

- Bedre med rask soning
- Dette er et virkemiddel vi ønsker å bruke, nettopp for å få bukt med køen. Men det er sjølsagt slik at det er et virkemiddel vi ønsker å avvikle når vi ser at vi får hånd om soningskapasiteten i Norge. Der er vårt poeng at det er bedre å løslate en person etter 85 dager istedenfor å la ham sitte i 90 dager, altså fem dager før, i stedet for å la ham måtte vente i tre eller fire år på å komme inn og sone 90 dager. Det er bedre å la ham komme inn og sone 85 dager raskt, enn å bruke lang tid og sone 90 dager, sa justisminister Knut Storberget i Stortinget.

Midlertidig bruk
På spørsmål fra tidligere justisminister Odd Einar Dørum forsikret Storberget igjen at avviklingen av soningskøen innen 2009 også inkluderer avskaffelse av å bruke fremskutt løslatelse:

- Det er vår klare ambisjon, og det har jeg også meddelt Stortinget tidligere, sa statsråden.

- Én av grunnene til at vi ønsker å avvikle soningskøen er å få full realitet inn i soningen både når det gjelder lengde og også når det gjelder kvalitet. Det er viktig at vi får folk raskt inn til soning slik at soningen virker, men det er også viktig at vi opprettholder det nivået som domstolene faktisk har satt for straff. Når vi nå skal få avviklet soningskøen, er det vår klare ambisjon at også denne tidligløslatelsen skal fjernes. Jeg er glad for at den tidligere justisministeren bekrefter at dette har det vært bred politisk enighet om, sa Knut Storberget.

Les hele debatten her:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk