Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kriminalomsorg i endring

Endringen i kriminalomsorgen var tema på den årlige fagkonferansen «Faget i fokus» på KRUS denne uken.  Omorganisering og fengsel for utlendinger som skal ut av landet var to av flere tema.

DSC_4921-1

Flytter hjemmefra

- Vi flytter på en måte hjemmefra nå, sa Marianne Vollan, direktør for Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF). Hun snakket om den omorganiseringen som nå skjer; KSF flyttes ut av Justis- og beredskapsdepartementet og inn i nye lokaler i Lillestrøm. Til nå har direktoratet ligget inne i Kriminalomsorgsavdelingen i departementet. Fra 17. juni blir det et mer frittstående direktorat.

- Det gir muligheter til å tenke nytt og se på oss selv fra nye sider, sa Vollan. Hun la også vekt på at kriminalomsorgen skal ha tydelige, konkrete mål og være en tydelig samfunnsaktør.

Høsten 2012 ble Kongsvinger fengsel på kun to måneder gjort om fra et vanlig fengsel til et fengsel for utenlandske statsborgere som skal ut av landet, under eller rett etter fengselsstraffen.

Rådgiver Arnvid Sandvik fortalte om en rask og omfattende endringsprosess som krevde mye av hele fengselet, både ledelse og tilsatte. De måtte være villig til å tenke nytt og gjøre endringer på alle nivåer. Kompetanse og kartlegging av behov og muligheter var nøkkelen til at de fikk til en vellykket endringsoperasjon.

Endringer i Danmark

Hans Jørgen Engbo er direktør for fengselet Herstedvester i Danmark, og ble introdusert som «den klokeste mannen i dansk kriminalomsorg». Han fortalte om hvordan Danmark nå er inne i en endring i sin Kriminalforsorg med ny strategi for de neste fire årene. Han var opptatt av blant annet hvordan utdannelse må sterkere inn i fengslene, og hvordan arbeidsdrift og utdanning må knyttes tettere sammen. Han var også opptatt av et de de sentrale prinsippene i norsk kriminalomsorg, som også er sentralt i de andre nordiske landene; normalitetsprinsippet.

- Hva er normalitet? Er det målet, metoden eller prinsippet som er viktig? Spurte Engbo.

Budskapet hans var at det finnes ikke noen mal for hva som er normalt, men kriminalomsorgen skal gi rammer som gir rom for personlig utvikling så lik som mulig den ville vært om man ikke satt i fengsel.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk