Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Jubileum for Hustad fengsel

Hustad fengsel i Fræna kommune i Møre og Romsdal fyller ti år. I seks av dem har fengselet vært verdens eneste naturfengsel. I forbindelse med jubileet har fengselsleder Frode Erlandsen skrevet en kronikk om deres alternative klasserom – naturen.

Det alternative klasserommet

Hustad fengsel flyfoto

Kronikk av Frode Erlandsen, leder Hustad fengsel

Et grunnleggende prinsipp i norsk straffegjennomføring er normalitetsprinsippet. Tilværelsen i fengslet skal tilstrebes lik den utenfor. Målet er et liv fritt for kriminalitet. Den storslåtte naturen her nordvest gir oss mulighetene til å praktisere i et alternativt klasserom. Hustad fengsel fyller 10 år! Verdens eneste naturfengsel har vi vært i seks av dem.

Vi har folk på vedskogen og høner ved inngangen til lukka avdeling. Vi bygger hundegård og har planer om bikuber ute på lyngmyrene. Gapahuken tett på Hustadelva og vestveggen på Kvitholmen fyr har også satt fangene i arbeid. Innsatte på tur langs Farstadstranda eller på vei opp mot Stemshesten er lokalbefolkningen blitt vante til.

Ikke Kardemomme by

Naturfengselet handler verken om Kardemomme by eller om naiv snillisme. Hverdagen i Hustad fengsel er på mange måter ganske lik ethvert annet fengsel i Norge. Hustad fengsel vil alltid være et sted der man avtjener en straff. Et sted der lovbryter gjør opp sitt mellomværende med samfunnet.

Samtidig som vi må minne oss om at det er friheten de er fradømt. Når vi nå ønsker å gi naturfengselsideen enda større plass i den daglige straffegjennomføringen, er det fordi vi tror tilbudet kan motvirke skadevirkningene av fengselsoppholdet og redusere risikoen for framtidig kriminalitet.

Jeg hadde for en tid tilbake min søster med på omvisning i fengselet. Vi gikk inn på en tom celle og lukket døren bak oss. Ei godt innrøkt celle. Innestengt luft. Hun opplevde den klaustofobiske følelsen som de fleste har følt på i møte med lukka rom der du selv ikke har nøkkelen. Hun sa senere at opplevelsen fjernet all tvil om at frihetsberøvelsen virkelig føltes på kroppen.

Vi vet at soning på høyere sikkerhet, der man store deler av døgnet er innelåst på en celle og har begrenset fellesskap med andre, over tid vil være skadelig for et menneske. Derfor bestreber vi oss på å oppfylle normalitetsprinsippet. Det er frihetsberøvelsen som er straffen. Når en medarbeider kommer opp med ideen om et akvarium i oppholdsrommet til innsatte i avdeling for høyere sikkerhet, så er dette enkelt å imøtekomme fordi det bidrar til å alminneliggjøre tilværelsen.

Hustad fengsel - kopp 300px
Kopp laget av tre i Hustad fengsel

Kreativitet

De ansatte har fra starten av hatt et sterkt eierforhold til begrepet naturfengsel. Under markeringen av den nye satsingen i 2009 pekte en på naturen som en arena for rehabilitering.

Vår natursatsing skal fortsette også i årene som kommer. Slik vil ansatte og våre samarbeidskolleger i skolen og prestetjenesten få utfolde sin kreativitet. De innsatte vil bli utfordret i et klasserom der vi alle har forutsetninger til å mestre.

Ti år er gått siden åpningen av Hustad fengsel. Seks av dem har vi vært verdens eneste naturfengsel. Det er like mange år siden innsatte Guttorm høytidelig kunne overrekke ei padleåre, som symbolet på mulighetene til å velge en ny kurs.

Og det er seks år siden eventyreren Stein P. Aasheim under sitt multimediaprogram i matsalen ga dette entydige rådet til innsatte i fengselet: Livet i naturen kan være kaldt og ensomt. Men det skal leves og overleves.

Tverrfagelig

Når Hustad fengsel nå runder 10 år, vil jeg spesielt fremheve det tverrfaglige bidraget fra våre samarbeidskolleger som særlig vellykket. Romsdal videregående skole underviser, tilpasset den innsatte, fra grunnskole- til høyskolenivå. Presten hjelper med de tunge tankene. Helseavdeling, samt viktige fagpersoner fra Molde behandlingssenter bistår den innsatte til å ta hånd om sitt rusproblem. Sammen med miljøterapeuter og øvrig godt kvalifisert personell ved fengslet, sørger vi for god staffegjennomføring.

De ansatte og samarbeidskollegene forfekter de verdier vårt samfunn er tuftet på. Dette er prinsipper vi aldri må forlate. Det viser at vårt system straffer personen på grunn av gjerningen, men vi respekterer likevel mennesket. En mor, far eller andre nærstående skal vite at om deres sønn er i fengsel, så følges viktige rettssikkerhetsprinsipper.

Kriminalomsorgen arbeider hver dag for å sikre samfunnet, men vi ser også mennesket bak gjerdet, innenfor ståldøra. Han skal ut igjen å bli en av oss, kollega, far, nabo. Vår jobb er å hjelpe slik at samfunnet igjen kan gi ham aksept og respekt som menneske.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk