Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Innsatt som fengselsprest

- Det er nok første og siste gang dere får se meg med rundsnipp, smiler Reidar Faanes. Den erfarne fengselspresten ble nylig innsatt i ny jobb i Oslo fengsel.
Fengselsprest Reidar Faanes
Innsatte har i utgangspunktet samme rett til tjenester og tilbud som befolkningen for øvrig. De som ønsker å delta i gudstjenester, søker sjelesorg eller ønsker andre religiøse eller livssynsmessige tjenester, får derfor så langt det er praktisk mulig anledning til dette.

Lang erfaring

Forrige uke ble Reidar Faanes innsatt som fengselsprest ved Oslo fengsel. Faanes, som er én av to prester ved fengselet, har ti års erfaring fra Ullersmo fengsel. Han vet derfor godt hva jobben innebærer og anslår at bortimot 80 prosent av arbeidstiden går med til samtaler med innsatte. - Disse samtalene kan dreie seg som alt fra praktiske ting til de dypeste livskriser, sier han og understreker her ikke minst betydningen av taushetsplikten.

Fulle gudstjenester

Prestene er ikke ansatt av kriminalomsorgen, men av Den norske kirke. Ved fengsler hvor det tjenestegjør fengselsprest, utfører disse tjenestene for innsatte som selv etterspør kirkelige tjenester. I Oslo fengsel holdes det gudstjeneste hver søndag. Prestene får imidlertid god hjelp fra Kirkens bymisjon og Frelsesarmeen, som annenhver søndag holder gudstjeneste for de innsatte. Det kommer også inn frivillige som synger, spiller og snakker med de innsatte etter prekenen. Plassmessige hensyn gjør at antallet som kan delta på gudstjenestene må begrenses til 26, men det er alltid fullt i landets største fengsel: - De innsatte opplever gudstjenesten som en høytidsstund, sier Faanes.

Nært samarbeid

Ved innsettelsen, som ble foretatt av domprost Olav Dag Hauge, understreket både regiondirektør Ellinor Houm og direktør Are Høidal ved Oslo fengsel betydningen av prestenes arbeid. - Prestene bidrar på mange områder i fengselet. De er viktige for de innsatte, og de er også engasjert i forhold til både ledelsen og det øvrige personalet. Samarbeidet med fengselsprestene er derfor svært viktig for oss, mener Are Høidal og får støtte fra Reidar Faanes. For som han sier: - Skal jeg hjelpe de innsatte, er det viktig med et nært samarbeid med de som jobber her også.
Fengselsprest Reidar Faanes}"> {Fengselsprest Reidar Faanes}
{#SUBHEADLINE PREFIX='

' POSTFIX='

' /#} {Innsatt som fengselsprest} { 0+0200CAM0EMay+0200RMayAMCEST='%Europe/Oslo. %395 %2007' +02:00REMay1X='<00pam5 2007-05-11T10:30:00+02:00Fridayam0000="11am31Europe/Oslo">' +02:00+0200thCESTMay1X='' /}
{- Det er nok første og siste gang dere får se meg med rundsnipp, smiler Reidar Faanes. Den erfarne fengselspresten ble nylig innsatt i ny jobb i Oslo fengsel.}
{}
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk