Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Hektiske Harald av Bjørgvin

Harald Åsaune ved Bjørgvin fengsel
EGNET OMRÅDE: Det nye fengselet i Bergen skal etter planen stå ferdig med omkring 45 soningsplasser i oktober, mens de resterende 45 plassene vil være ferdig innen utgangen av året. - Området er jo som skapt for å starte et fengsel. Omgivelsene appellerer til ro. Alt det grønne. Trærne. Et godt utgangspunkt i seg sjøl når vi snakker om miljøarbeid, sier prosjektleder Harald Åsaune.

I det ene øyeblikket står han i en samtale med representanter for bispedømmerådet. Ti minutter seinere gjør han avtaler med Rentokil. Vi møter prosjektleder Harald Åsaune i en hektisk arbeidsdag - rundt regna tre måneder før åpningen av nye Bjørgvin fengsel. - Vi arbeider hardt for at Bjørgvin fengsel blir et godt fengsel å jobbe i - og et godt sted å sone i, sier prosjektlederen.

Bjørgvin fengsel… bare navnet forplikter jo?

- Javisst! Og selv om navnet ennå ikke er endelig beslutta, må jeg jo bare være enig med deg. Det er et flott navn, som jeg håper vi skal klare å gjøre oss fortjent til gjennom også å skape et godt fengsel.

Og beliggenheten er det ikke mye å si på?

- Nei, virkelig ikke. Ett av de spørsmålene jeg stilte meg første gangen jeg fikk se området her var: Hvordan kan vi på en god måte bruke de flotte omgivelsene som et aktivum i arbeidet vårt med de domfelte. Området er jo som skapt for å starte et fengsel. Omgivelsene appellerer til ro. Alt det grønne. Trærne. Et godt utgangspunkt i seg sjøl når vi snakker om miljøarbeid. Dessuten har vi jo selvsagt et ønske om å få til en fengselsetablering som kan oppleves som et gode også for nærmiljøet, og at vi så tidlig som mulig lykkes i å få til en god kontakt med dem som bor opp mot fengselet.

Ingen kompromisser på kvaliteten
Bjørgvin fengsel blir en midlertidig fengselsenhet med hele 90 soningsplasser. Hvor lang tid blir midlertidig å regne som i denne sammenhengen?

- Beslutningen om etableringen av en midlertidig fengselsenhet i Vestlandsheimen ble jo tatt som et ledd i regjeringens arbeid med å avvikle soningskøen. Og det er det vi forholder oss til. Men det er veldig viktig for meg å si at enhetens midlertidige status ikke betyr at vi skal gjøre kompromisser på innholdet i soningen eller arbeidsmiljøet for de ansatte. Vi arbeider hardt for at Bjørgvin fengsel blir et godt fengsel å jobbe i - og et godt sted å sone i. Begrepet midlertidig påvirker derfor ikke planleggingen vi står i nå.

Tjenestetorg
I dagens kriminalomsorg er miljøarbeid viktig i rehabiliteringsarbeidet med domfelte. På hvilken måte tror du fengselshverdagen i Bjørgvin fengsel best kan tilrettelegges dersom vi skal holde fast ved målet om rehabilitering?

- Noe av det som ligger i planleggingen av et godt miljøarbeid er blant annet etablering av et tjenestetorg i fengselet der de innsatte i fengselet kan bli møtt i de behovene de har - om det dreier seg om problemstillinger opp mot friomsorgskontorene, NAV, Husbanken eller helseforetaket. I Bjørgvin fengsel disponerer vi store areal - noe som gjør det mulig for oss å være på tilbudssida også når det kommer til lokaler. Vi står - sammen med våre samarbeidspartnere - i en unik posisjon til å skape noe vi tror på her i Bjørgvin fengsel. Vi starter med rundt førti-førtifem innsatte. Og vil bygge oss opp til nitti plasser innen utgangen av året..

Kultur i kriminalomsorgen er et annet satsingsområde i etaten vår. Hva tenker du om kultur som virkemiddel i rehabilitering av domfelte?

- Vi kommer til å jobbe seriøst for å få kulturen inn i fengselet. Og allerede nå har vi invitert med i utforminga av fengselet kunstneren Vigdis Hareide. Vi har dessuten kontakt med designere som vi håper kan tilføre oss nye impulser. Men først og fremst vil det være nødvendig for oss å legge forholdene til rette for at de som nå tilsettes ved Bjørgvin fengsel skal få ta en aktiv del i utformingen av sin egen arbeidsplass. Og vi kommer til å ha store forventninger til at dem som skal jobbe her - fra første øyeblikk - skal få et helt naturlig engasjement i spørsmålet: Hvilket fengsel vil vi ha på Bjørgvin? Prosessene som vil gå i forhold til dette ene spørsmålet tror jeg blir svært viktig, og det kommer helt sikkert til å bli en lærerik tid for alle. Særlig for dem som kanskje ikke har så altfor lang fartstid fra kriminalomsorgen bak seg.

Tilrettelegging og trivsel
Og da er vi jo inne på rekrutteringen. Det ligger vel noen utfordringer der også?

- Når vi arbeider med den delen som har med rekruttering og tilsetting å gjøre, har det vært helt avgjørende for oss å også tenke tilrettelegging og trivsel. Og her er det naturlig for meg å ta med at søkere med faste stillinger i andre enheter kan påregne å få permisjon i inntil tre år fra stillingen sin. Vi håper forøvrig at vi skal kunne være behjelpelige i forhold til bosituasjonen til de nye som kommer, og vurderer blant annet om vi kan avsette deler av bygningsmassen til internat - der nytilsatte kan tilbys bolig i en overgangsfase. Men utover det tror jeg ikke det skal bli vanskelig å gjøre det ålreit for folk som kommer til Bjørgvin fengsel. Nærheten til byen, naturen rundt - dette blir et godt fengsel å jobbe i!

- Og også et godt fengsel å sone i, avslutter Harald av Bjørgvin.

Relaterte sider:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk