Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Halvering av antall fengslede barn i Arkhangelsk

I Arkhangelsk sitter 61 ungdommer i fengsel og 35 sitter i varetekt. Sammenliknet med Norge er dette høye tall, spesielt når befolkningen i Arkhangelsk teller bare 1,2 millioner. Men antall mindreårige i fengsel er mer enn halvert på få år.

Reform 2020 - Halvere antall innsatte

Den russiske kriminalomsorgen er i en reformprosess. De kaller reformen for 2020. Målet er å halvere antall innsatte, og modernisere både soningsforhold og straffegjennomføringen. Det er to nye forhold innenfor russisk justissektor som peker i positiv retning når det gjelder redusert bruk av fengsling av mindreårige og styrking av mekling i Russland.

 • Det russiske Høyesterett vedtok i februar i år en anbefaling om å begrense fengsling av mindreårig til helt nødvendige tilfeller. Det russiske Høyesterett anbefaler samtidig å gå bort fra bruk av varetektsfengsling av mindreårige.

• En ny lov om megling trådte i kraft fra 1. januar 2011 i Russland. Dette er svært positivt, men den gjelder kun for sivile saker. Styrking av bruk av mekling også i straffesaker er et viktig tiltak for å redusere fengsling av mindreårige og er en del av kriminalomsorgssamarbeidet mellom Norge og Russland. Den russiske riksadvokaten har ikke godkjent at påtalemakten kan sende saker til megling. Det er noen pilotområder i Russland som prøver ut dette med god erfaring. Gjennom vårt samarbeid skal dette prøves ut bl.a. i Arkhangelsk.

Delegasjon Arkhangelsk på gårdsplass
Den tverretatlige norske delegasjonen som besøkte Arkhangelsk i mars i år hadde en konstruktiv dialog med russiske partnere om forebygging og rehabilitering av mindreårige lovbrytere. De besøkte blant annet varetektsfengsel nr 4, ungdomsfengselet, og det nye rehabiliteringssenteret for mindreårige lovbrytere.

Norsk delegasjon til Arkhangelsk

Den norske og russiske kriminalomsorgen har samarbeidet siden 1998. Nå dreies samarbeidet i større grad mot temaer som restorativ justice, alternativer til fengsel, forebygging av kriminalitet blant mindreårige og rehabilitering av kvinnelige innsatte. Dette kommer særlig til uttrykk innenfor det tverretatlige samarbeidet om forebygging og rehabilitering av barn og mindreårige lovbrytere i Barentsregionen. Samarbeidet omfatter blant annet opplæring i ART-Programmet (Agression replacement training) og organisering av konfliktrådsvirksomhet.

Den tverretatlige norske delegasjonen som besøkte Arkhangelsk i mars i år hadde en konstruktiv dialog med russiske partnere om forebygging og rehabilitering av mindreårige lovbrytere. De besøkte blant annet varetektsfengsel nr 4, ungdomsfengselet, og det nye rehabiliteringssenteret for mindreårige lovbrytere.
Delegasjonen bestod av representanter fra kriminalomsorgen, statsadvokaten i Sør-Trøndelag, konfliktrådet og Bufetat region nord. Den fikk se hvordan våre naboer jobber tverretatlig for å redusere fengsling av barn, modernisere metoder i rehabiliteringen av mindreårige lovbrytere og jobber forebyggende for å redusere ungdomskriminalitet.

 

Barn i celle med delegasjon
Delegasjonen er inne på en celle og snakker med 4 gutter som sitter i varetekt.. Disse guttene hadde sittet mellom 3-5 måneder i varetekt.

3-6 mannsceller

Leder av varetektsfengselet, Gratcha, opplyste at det satt 35 mindreårige gutter i 16-17 års alderen i  varetekt på 3-6 mannsceller. Flere av guttene fortalte at de satt inne for brudd på vilkår i betinget dom. De fleste oppgav grovt ran, biltyveri og tyveri som lovbruddene de hadde begått.  Mindreårige i varetekt har ikke like godt undervisningstilbud som i ungdomsfengselet, men får undervisningstilbud et par ganger i uka. I tillegg jobber sosialarbeidere og psykologer med guttene individuelt. De kunne få besøk av slektninger 2 ganger per måned.

Delegasjon i klasserom
På bildet: Statsadvokat Eirik Lereim, seniorrådgiver Torunn Hasler, Ass friomsorgsleder Ann Yvonne Hoøen, tolk Marianne Lund

Mindre bruk av varetekt

Resultatene av de påbegynte russiske reformene i kriminalomsorgen er tydelige. I Russland kan det nå ikke idømmes frihetsberøvelse som straff for førstegangs lovbrytere under 16 år ved milde forbrytelser. Alder for strafferettslig ansvar i Russland er 16 år, men for tyveri, drap og voldtekt er nedre aldersgrense 14 år.

Ifølge den russiske kriminalomsorgens statistikk for  Arkhangelsk region i 2010 ble det begått 865 lovbrudd av mindreårige  og 91 av disse ble plassert i varetekt (10 %). I forhold til 2007 er det en positiv utvikling, da ble 1798 lovbrudd i Arkhangelsk begått av mindreårige. Av disse ble 194 satt i varetekt (15 %).

Utover dette viser statistikken fra denne  russiske regionale kriminalomsorgen for 2010 at om lag en tredjedel (27,6 %)av domfelte mindreårige ble idømt frihetsberøvelse. Nesten halvparten (48,8 %) ble idømt betinget frihetsberøvelse. De resterende ble idømt bøter, forbedringsarbeid, begrenset frihet, tvangsarbeid eller betinget tvangsarbeid.

Det er nå konkretisert to kompetanse tiltak innenfor det norsk-russiske samarbeidet. Til høsten starter opplæring av kursledere innenfor kriminalomsorgen i sinnemsteringsprogrammet ART ( Agression replacement training) og opplæring av kursledere i mekling.
 
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk