Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Fra Vestlandet til Kaukasus

Fengselsleder ved Lyderhorn overgangsbolig, Siri Fjørtoft, er en av flere ansatte i kriminalomsorgen i Norge som har fått anledning til å delta i internasjonalt utviklingsarbeid innen justissektoren. Georgias hovedstad Tiblisi er nå hennes nye arbeidssted.
Norlag

Fjørtoft deltar i prosjektet Styrkebrønnen. Sammen med et team bestående av både norske og lokale ansatte, skal hun jobbe videre med oppgaver rettet mot kriminalomsorgen i Georgia.

-          En spennende og annerledes arbeidsdag har møtt meg. Forholdene i georgisk kriminalomsorg er svært annerledes enn det jeg er vant med hjemme, sier Fjøtoft

Stor fangebefolkning

Georgia har en befolkning på rundt 4,6 millioner og en fangebefolkning på 24 000. Til sammenligning har Norge en befolkning på 4,9 millioner og rundt 3 700 innsatte i fengsel.  Også størrelsen på fengslene er av en helt annen dimensjon. I de største fengslene i Georgia finner vi rundt 3 000 innsatte. I Norge er Oslo fengsel desidert størst, med 392 plasser.  Fjørtoft forteller at flere av fengslene i Georgia er fylt til randen. 

-          Ett av fengslene har 2 744 soningsplasser, men per i dag sitter det 3 226 innsatte der. Det er med andre ord trangt om plassen i de georgiske fengslene. Dette sier noe om de utfordringene de har når det gjelder aktivisering av innsatte, sier hun.

Utfordrende men berikende

En fangebefolkning i vekst er en stor utfordring i Georgia. Fjørtoft forteller at hun og hennes kolleger arbeider mye med denne problemstillingen.

-          Landet sliter med soningsforholdene da de over tid har manglet ressurser og kunnskap om hvordan de skal håndtere den raskt voksende fangebefolkningen. Blant annet står mange innsatte uten et aktivitetstilbud. Vi ønsker derfor å bidra til økt bruk av alternativ straff, fremme innhold i straffen og bedre soningsforholdene, sier hun.
 
Fjørtoft håper at hun også kan dra nytte av erfaringene fra Georgia når hun etter hvert vender nesa hjemover.
-          Personlig ser jeg på oppholdet her som berikende, men også utfordrerne. Det å møte en fengselshverdag så totalt annerledes fra vår egen der hjemme gjør noe med en som person. Kunsten blir å kunne nyttiggjøre seg av disse erfaringene på en god og konstruktiv måte både her i Georgia og når jeg vender tilbake til i Norge. Å jobbe internasjonalt gir mange og viktige perspektiver, sier Fjørtoft.

Fakta om Styrkebrønnen/NORLAG

NORLAG - også kalt Styrkebrønnen - er en del av Justisdepartementets beredskapsgruppe for internasjonal, sivil krisehandtering og reform bistand rettet mot justissektoren. NORLAG ble etablert i Georgia i 2004 da det ble undertegnet en Memorandum of Understanding mellom Norge og Georgiske myndigheter.

På grunnlag av denne avtalen arbeider NORLAG med styrking av administrasjon og struktur innenfor Justisdepartementet, kompetansebygging innenfor domstolene - særlig med formål å videreutvikle kunnskap om menneskerettighetene samt styrking av organisasjonsmessige strukturer innenfor påtalemyndigheten. Senere er avtalen utvidet til også å omfatte fengselsvesen og friomsorg, offentlige advokater og privatpraktiserende advokater.
 
På bildet: Siri Fjørtoft (midten) omflanket av kolleger fra inn- og utland i Styrkebrønnen.   
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk