Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Forslag til fremtidens kriminalomsorg

Åtte arbeidsgrupper ble utfordret til å tenke nytt og fritt omkring fremtidens kriminalomsorg. Rapportene er nå overlevert justisminister Knut Storberget.
Forslag til fremtidens kriminalomsorg
Innen sommeren 2008 legger regjeringen frem en ny stortingsmelding om kriminalomsorgen. Én av ambisjonene er å forsterke innsatsen for å finne alternativer til fengsel og å bli mer effektive i forhold til rehabilitering.

Tenke høyt og fritt

For å utrede sentrale kriminalpolitiske områder satte Justis- og politidepartementet i mars ned åtte arbeidsgrupper. Medlemmene ble hentet fra en rekke ulike miljøer – både innenfor og utenfor justissektoren. - Rapportene er ikke framtidige kapitler i meldingen, men skal tjene som faglige utredninger og anbefalinger i forbindelse med meldingsarbeidet, sier ekspedisjonssjef Kristin Bølgen Bronebakk.

Premisser for arbeidet

Det er de enkelte arbeidsgruppene selv som står ansvarlige for innholdet.

I mandatet heter det at gruppene ikke skulle være bundet av dagens kriminalpolitiske situasjon eller organisering av kriminalomsorgen. Sentrale oppgaver var:
  • å utforme en tilbakeføringsgaranti slik regjeringen har nedfelt i Soria Moria-erklæringen.
  • å ta utgangspunkt i Europarådets rekommandasjon om at fengsel bare skal brukes når det er helt nødvendig.
  • å legge best mulig til rette for et godt forvaltningssamarbeid.
  • å utforme en hensiktsmessig og kostnadseffektiv organisering av kriminalomsorgen med tanke på fremtidens straffegjennomføringspolitikk.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk