Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Fornyet besøksavdeling i Oslo fengsel

Justisminister Knut Storberget åpnet 5. september den nyoppussede besøksavdelingen i Oslo fengsel avd. B. En ekspertgruppe med barn har vært på å bestemme hvordan den skulle se ut.

Verdens beste besøksavdeling

Det var en stolt fengselsleder som ønsket Knut Storberget velkommen inn i den nye besøksavdelingen. Både på innsiden og utsiden er det gjort helt om, og avdelingen har til og med fått sin egen inngang ved siden av hovedinngangen i Åkebergveien.

-          Vi har en ambisjon om å bli Norges – og etter hvert verdens – beste besøksavdeling, sa Stig Storvik, som lovet at jobben ikke var ferdig. Blant annet skal det lages en lekeplass på uteområdet rundt besøksavdelingen.
hjermann storberget

Meningsfylt

-          Å komme hit betyr at jeg vet får gjort noe virkelig meningsfylt denne uka, sa Storberget, og fortalte hvordan arbeidet med barn som pårørende berør ham spesielt mye. Storberget har i sitt arbeid som advokat møtt klienter i de gamle besøkslokalene, og sa at avdelingen og rommene i dag ikke er til å kjenne igjen.

-          De gamle lokalene var uvennlige, lokalet var et stort rom med flere bord hvor flere besøk skjedde samtidig, og i et hjørne var det en kasse med leker. Der skulle barna sitte.
Storberget var imponert over de store endringene som var gjort, og la spesielt vekt på hvordan tilbakeføring til samfunnet henger sammen med å holde fast på gode familierelasjoner, og en del av det er å kunne tilby gode besøksfasiliteter. Både Oslo fengsel og Statsbygg som er prosjektansvarlig for rehabiliteringen fikk stor takk for godt arbeid.

Aplaus for ekspertgruppa

Det var en som fikk en spesiell takk fra Storberget og en ekstra applaus, og det var representanten fra ekspertgruppa. Barneombudet satte i 2009 sammen en ekspertgruppe av 5 jenter på 10 år som hadde en far eller stefar i fengsel. Gruppa ble etablert i samarbeid med For Fangers Pårørende (FFP). Jenta fra ekspertgruppa som var med på åpningen av besøksavdelingen er i dag blitt 13 år gammel. Da de begynte arbeidet i 2009 syntes hun besøksrommet var stygt, møkkete, hadde dårlige leker og var bare et stort rom.

Da jentene i ekspertgruppa kom til besøksavdelingen første gang fikk de i oppgave å plukke fram alle lekene i lekekassa som var ødelagt eller ikke fungerte og legge det på et bord. Det endte opp med å være de aller fleste lekene. Nå, to år senere, synes 13-åringen at det er blitt ganske fint. Hun savner bare gardiner på noen vinduer – men det er lovet at skal komme ganske snart.
-          Det er viktig med privatliv, sier jenta. Og at leker og TV eller spillere fungerer.
Barneombud Reidar Hjermann var også til stede på åpningen, og er fornøyd med at barna ikke bare var med som pynt i prosjektet. Deres ønsker er blitt tatt på alvor.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk