Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Fokus på innsatte med somalisk og pakistansk bakgrunn

Brobyggerprosjektet:

I en fersk evalueringsrapport fra NIBR og KRUS beskrives og vurderes gjennomføringen av Brobyggerprosjektet. Prosjektet rettet seg mot unge domfelte menn med somalisk og pakistansk bakgrunn og ble avsluttet sommeren 2005.

Brobyggerprosjektet ved Primærmedisinsk verksted var et treårig prosjekt rettet mot unge domfelte menn med somalisk og pakistansk bakgrunn. Formålet var å prøve ut virkemidler for å styrke den straffedømtes evne til mestring av egen livssituasjon, og å bygge og utvikle sosiale bånd mellom livet innenfor og livet utenfor fengselsmurene.

Målgruppen for prosjektet var unge domfelte menn i alderen 15-30 år med somalisk og pakistansk bakgrunn. Prosjektet startet høsten 2002 i regi av Primærmedisinsk verksted og ble avsluttet sommeren 2005.

Nettverksbygging
I en nylig utgitt evalueringsrapport fra NIBR og KRUS beskrives og vurderes gjennomføringen av prosjektet. NIBRs del av rapporten er rettet mot de organisatoriske sidene ved denne gjennomføringen, inkludert ulike former for pårørende og nettverksarbeid. KRUS' del tar for seg kriminalomsorgserfaring blant 20 unge domfelte menn med en gjennomsnittsalder på 21 år med somalisk og pakistansk bakgrunn.

Evalueringen viser at enkelte av deltakernes livserfaringer er knyttet til kriminalitet, stoff og fengselstilværlese. For de somaliske domfelte gjaldt særlig brutte bånd og mangel på nærstående personer.

- Manglende kontinuitet og mange brudd i deltakernes formelle og uformelle nettverk er dokumentert gjennom evalueringen. Prosjektets intensjon om å bygge nettverk til egne nasjonale miljøet har derfor strategisk sett vært et klokt valg, skriver Nora Gotaas og Torunn Højdahl, som har gjennomført evalueringen.

- Brobyggerprosjektet har fått erfaring med mange av de strukturelle begrensingene og oppdelingene av ansvarsområder som ligger både i kriminalomsorgens organisering og i det kommunale hjelpeapparatet. Prosjektet har vist at det er et stort behov for å lage sammenbindende funksjoner, ansvarsgrupper og framtidsplaner slik at systemet tilpasses de domfeltes bevegelser gjennom kriminalomsorgen og ut i frihet, heter det i rapporten.

Les rapporten i sin helhet: Relaterte nettsider:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk