Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Faremo åpnet rusmestringsenhet i Telemark fengsel

I 1993 åpnet Grete Faremo Telemark fengsel avdeling Skien. I dag, 20 år senere, sto hun for åpningen av fengslets rusmestringsenhet.
Prøveløslatelse med møteplikt

En rusmestringsenhet er en forsterket enhet innenfor et fengsel, spesielt tilrettelagt for innsatte med rusproblemer. Justis- og beredskapsministeren er glad for å være tilbake i Skien og understrekte hvor viktig det er at kriminalomsorgen gir innsatte gode muligheter for å ta tak i rusproblemer.

– Det er en nær sammenheng mellom kriminalitet og narkotikamisbruk. Om lag 60 prosent av innsatte i norske fengsler har rusproblemer. Vi må gi dem som sliter muligheten til et sporskifte i livet, gjennom rusmestring, utdanning og yrkestrening, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

- Betyr mye

Leder ved Telemark fengsel, Karl Gustav Knudsen, forteller at rusmestringsenheten betyr mye for flere av de innsatte ved fengselet.

 - De innsattes hovedproblem er ofte rus. Og det er gjerne roten til ny kriminalitet. Rusmidlene vil alltid være tilgjengelige når man løslates fra fengsel. Det avgjørende spørsmålet er om man er motivert til å si nei, sier Knudsen

Rusmestringsenheten skal motivere og forberede den rusavhengige til å fortsette en rusbehandling etter fengselsoppholdet. Knudsen understreker at de innsatte ved enheten også gis tilbudet om arbeid, skole og fritidsaktiviteter, på lik linje med de andre innsatte.

- Det er viktig at de innsatte får jobbe parallelt på flere områder dersom de skal lykkes med et liv uten rus og kriminalitet. Vi ser for eksempel at det er svært viktig at de fokuserer på relasjonene til dem de skal forholde seg til etter løslatelse, sier Knudsen.

Samhandling

Rusmestringsenhetene skal sørge for en god samhandling mellom kriminalomsorgen, og helse- og omsorgstjenesten i fengsel. Det skal også legges til rette for samhandling mellom kriminalomsorgen, spesialisthelsetjenesten og de kommunale tjenestene ved tilbakeføringen av innsatte til samfunnet.

For mer info: http://www.kriminalomsorgen.no/rusmestringsenheter.253069.no.html

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk