Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Fagdag i region sør

Vox (Nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk) har mellom 2009 – 2012 gitt prosjektstøtte til 12 prosjekter i Praksisnær opplæring i grunnleggende ferdigheter i mange fengsler. 21. november samlet Vox 80 ansatte fra arbeidsdrift og skole for å formidle kunnskap om og spre erfaringer fra prosjektene.

Vox alle i salen

Styrke grunnleggende ferdigheter hos innsatte

Hensikten med Fagdagen var å formidle kunnskap om og spre erfaringer fra prosjektene som pågår på Bastøy, Bredtveit (to prosjekter), Bruvoll, Hustad, Ila, Stavanger, Ullersmo, Ålesund, Åna, Ravneberget og Berg. Det er et mål at flere fengsler legger til rette for at innsatte som trenger det, kan få styrket sine kunnskaper i grunnleggende ferdigheter samtidig som de utfører arbeid i fengslene.

Med grunnleggende ferdigheter menes ferdigheter i lesing, skriving, regning, muntlig tale og IKT. Disse ferdighetene er nødvendige forutsetninger for læring og utvikling i skole, arbeid og samfunnsliv.

Den praksisnære treningen i grunnleggende ferdigheter er knyttet til dagliglivets gjøremål og arbeid i fengslene, som rengjøring, vaskeri, kjøkkentjeneste, verkstedene (snekker –tømrer - metall), kunst, kultur, service, bilpleie, utearbeid, dyrehold mv.

Tverrfaglig samarbeid viktig

Å tilrettelegge for praksisnær opplæring krever både tverrfaglig og tverretatlig samarbeid. Verksbetjentene og lærerne må samarbeide om hvordan de kan bruke arbeidsdriften som læringsarena og integrere opplæringen i arbeidsoppgaver og yrkesutøvelse.

Lavere utdanningsnivå blant innsatte enn i befolkningen for øvrig

Kartlegging foretatt av Universitetet i Bergen på oppdrag fra Fylkesmannen i Hordaland viser at utdanningsnivået blant innsatte er lavere enn i befolkningen i samfunnet for øvrig. Litt over halvparten av innsatte i fengsel deltar i opplæring i regi av opplæringsmyndighetene, hvorav ca. halvparten på heltid og halvparten på deltid.

Ved å tilrettelegge for praksisnær opplæring i grunnleggende ferdigheter, gir man et opplæringstilbud til grupper av innsatte som ikke uten videre drar nytte av det ordinære skoletilbudet i fengslene.

Vox' trening bidrar til bedre arbeidsmuligheter for innsatte

NAV er svært positiv til at fengslene tilbyr denne treningen, da det vil lette innsattes muligheter for å skaffe seg arbeid etter løslatelse og tilrettelegge for tilbakeføring til samfunnet. Lise Øen Jones har i sitt dr. gradsarbeid om opplæring i kriminalomsorgen også uttrykt seg positivt til denne opplæringen.

Flere fagdager

Vox har tidligere i år gjennomført Fagdager i region vest og nord. Årets siste Fagdag arrangeres i region sørvest 3. desember med over 50 deltakere.
Vox sine hjemmesider inneholder mye nyttig stoff om praksisnær opplæring i grunnleggende ferdigheter i kriminalomsorgen. Se www.vox.no/kriminalomsorg.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk