Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Den vanskelige oppgaven

Les i A-Magasinet i dag – om de store utfordringene knytta til de yngste domfelte. I Europa og her hjemme.
Under tittelen ”Barn bak murene” har Aftenpostens A-Magasinet i dag (05.06.2009) i en bredt anlagt artikkel besøkt tiltaket ”Etablissement pour Mineurs (EPM) i Frankrike – samtidig som de har snakket med flere aktører her hjemme, om sonings- og varetektstilbudet til barn under 18 år slik det etableres i Bergen og Oslo i inneværende år.

En av dem som er intervjuet i artikkelen er Barneombudet Reidar Hjermann:

(sitat): Barneombudet Reidar Hjermann, er prinsipielt imot at barn soner i fengsel. Det er sjelden et egnet sted for vekst og utvikling, løser vanligvis ingen problemer og skaper bare nye.

- Men arbeidet med å få barn ut av fengsel kan ikke ses isolert fra andre tjenester i samfunnet. Noen barn må holdes i sikre omgivelser, og i dag har vi ikke gode nok tilbud til domfelte ungdommer utenfor fengsel. Derfor, så lenge fengsel aktivt er i bruk for ungdommer, må de tilpasses ungdommene. I dag soner barn i norske fengsler sammen med og på samme vilkår som voksne innsatte, og dette er i strid med FNs barnekonvensjon. Sier Hjermann til magasinet.

Assisterende regiondirektør Leif Waage i Kriminalomsorgen region vest peker i artikkelen på forpliktelsene samfunnet har påtatt seg i forhold til veien videre:

- Vår viktigste oppgave er å få ungdommene ut igjen til videre soning i friere former (barnevernsinstitusjoner, egen bolig eller hjemme i familien). Vi vil raskest mulig etablere et tilbud som gjør dem samfunnstrygge, klare for tilbakeføring, men under straffegjennomføringslovens klare vilkår. De kan bli hentet tilbake ved brudd eller problemer.

Artikkelen i A-Magasinet er ført i pennen av journalisten Vibeke Knoop Rachline.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk