Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Norsk millionstøtte til kriminalomsorg i EØS-land

Norge bevilger totalt 55 millioner euro til utvikling av prosjekter innenfor kriminalomsorgen i blant annet Latvia, Litauen, Polen og Romania fra 2009 til 2014. Målet er å bidra til en forbedring av kriminalomsorgen i samsvar med relevante internasjonale og europeiske standarder.
EØS2
Støtten er en del av EØS-midlene som bevilges fra 2009 – 2014. Formålet med EØS-midlene er å redusere sosiale og økonomiske forskjeller, og å styrke det bilaterale samarbeidet mellom mottaker- og giverlandene.

Samarbeidsmøter

Arbeidet med utarbeidelse av prosjekter innenfor kriminalomsorgen i Latvia, Litauen og Polen er i gang. I løpet av høsten 2011 har representanter kriminalomsorgens sentrale forvaltning (KSF) hatt samarbeidsmøter med myndighetene i Latvia, Polen og Litauen. Representanter fra latviske, litauiske og polske myndigheter har vært på studiebesøk i Norge og besøkt flere fengsler, friomsorgskontorer og Kriminalomsorgens utdanningssenter KRUS. Samarbeidet har resultert i utvikling av et program for styring av prosjektmidlene. Det legges spesiell vekt på det bilaterale samarbeidet.

Bedre kvalitet og kunnskap

Noen av temaene som er sentrale er å hindre overfylte fengsler, øke bruk av alternative straffereaksjoner, øke kompetanse til både fengselsansatte og innsatte samt å øke fokus på utsatte grupper i fengslene. I Latvia ønskes det for eksempel å sette i gang et prosjekt med å opprette en rusmestringsenhet, slik at innsatte med rusproblemer kan få et tilbud om behandling og oppfølging. I alle tre landene er det stor interesse for prosjekter knyttet til alternative straffereaksjoner.

Norske prosjektpartnere

Det arbeides nå aktivt med å finne norske prosjektpartnere i norsk kriminalomsorg, som for eksempel kan være et fengsel, et friomsorgskontor, en overgangsbolig eller en utdanningsinstitusjon. Både KRUS, Oslo fengsel og Oslo friomsorgskontor er aktuelle i flere av prosjektene. Prosjektpartneren vil være en sentral og viktig støttespiller for gjennomføringen av prosjektene i Latvia, Litauen og Polen.

EØS-midlene

Norges årlige støtte til EØS-midlene fra 2009 – 2014 er ca. 97 prosent av det samlete årlige bidraget; om lag 347 millioner euro. Ordningen omfatter 15 land i sør og sentral Europa og dekker et bredt spekter av innsatsområder. Kriminalomsorgen er et av 32 prioriterte programområder. Mer informasjon om EØS-midlene finnes på www.europaportalen.no og www.eeagrants.org
På bildet: Fra signeringen av det polske programforslaget. Harald Føsker, Direktør for Internasjonalt samarbeid I Krminalomsorgsavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet og Luiza Sałapa, avdelingsdirektør i direktoratet for kriminalomsorgen i Polen.
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk