Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Barneansvarlige på fengsler og friomsorgskontor

For å ta vare på barn av innsatte og domfelte kan det være aktuelt å utnevne en barneansvarlig ved hvert fengsel og friomsorgskontor. Det sa Knut Storberget under en interpellasjon i Stortingen denne uken.

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (A) spurte i en interpellasjon torsdag 5. mai om Storberget ville gjøre mer for å bedre vilkårene for dem hun kalte de "kjempende barna" - barn av dem som soner en dom eller sitter i varetekt. Hun viste blant annet til ordninger i Sverige, der fengsler og friomsorgskontor har barneansvarlige.

Knut Storberget sa han var glad for at tema kom opp i en interpellasjon.

- Knapt noen har det tøffere enn disse barna. Vi må gjøre mye for dem.

Storberget viste til at det siden Stortingsmelding nr. 37 (2007 - 2008) "Straff som virker" har vært jobbet for disse barna, men at det kan gjøres mer. Det er de siste årene bygget flere besøkshus, det er opprettet pappagrupper i flere fengsler, og noen fengsler arrangerer åpne dager. Da får pårørende komme inn i fengselet for å se hvordan den innsatte har det. Dette bidrar til å gi barna et litt mindre skremmende bilde av hva som skjer med mor eller far når de sitter inne.

En barneansvarlig ville blant annet få ansvar for å følge med på at barns rettigheter blir ivaretatt etter FNs barnekonvensjon. Barn har blant annet rett til å være sammen med sine foreldre, og vurderinger skal gjøres ut fra barns beste.

I tillegg til å ivareta barn av domfelte og innsatte, er det viktig for den som soner en dom å få beholde sin  "forelderrolle". Storberget la vekt på at et viktig tiltak for rehabilitering, er å ta vare på det sosiale nettverket rundt en domfelt. Foreningen for fangers pårørende (FFP) ble flere ganger trukket fram som en viktig støttespiller og pådriver i dette arbeidet, både med å ha fokus på barn, og på andre pårørende av domfelte og innsatte.

Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk