Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

290 millioner mer til kriminalomsorgen

Statsbudsjettet 2007:

I Regjeringens forslag til statsbudsjett økes bevilgningen knyttet til kriminalomsorgen med om lag 290 millioner kroner. Dette skal blant annet gå til 68 nye fengselsplasser, to ekstraordinære aspirantklasser ved KRUS, videreføring av nytt Halden fengsel og helårsvirkningen av de kapasitetsutvidende tiltak som ble satt i gang i fengsler og friomsorg i 2006. Regjeringen styrker samtidig bevilgningene til opplæring, bibliotek, fengselsprestetjeneste og helsetjeneste for innsatte med til sammen 27,5 millioner kroner.

I 2006 bevilget Regjeringen omkring 160 millioner kroner til opprettelse av nye fengselsplasser, økt bemanning ved friomsorgskontorene, styrking av den fysiske sikkerheten ved Ila fengsel, sikrings- og forvaringsanstalt, ekstraordinært vedlikehold ved Ullersmo fengsel, økt klasseopptak ved Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS) og styrkingen av opplæringen, bibliotekstjenesten og helsetjenesten for innsatte.

Økt fengselskapasitet
Regjeringen ønsker å videreføre denne satsingen i 2007 og foreslår å øke bevilgningen til kriminalomsorgen med om lag 105 millioner kroner. Dette skal blant annet gå til 68 nye fengselsplasser i 2007, og til å videreføre de tiltak som ble satt i gang i 2006. Regjeringen foreslår i tillegg å øke bevilgningen til nytt Halden fengsel med omkring 115 millioner kroner i 2007.

Forslag nye plasser i 2007
Antall
Ullersmo fengsel 10 plasser
Vik fengsel 14 plasser
Ravneberget fengsel 15 plasser
Hof fengsel 4 plasser
Fauske 15 plasser
Bruvoll fengsel 10 plasser
Totalt 68 plasser




Gjennomført og under arbeid
Antall
Bruvoll fengsel 60 plasser
Bjørgvin fengsel 90 plasser – delvis åpnet
Ravneberget fengsel 16 plasser - åpnet
Bergen overgangsbolig 16 plasser
Drammen fengsel 14 plasser - åpnet
Oslo fengsel 17 plasser - åpnet
Ilseng fengsel 6 plasser
Bredtveit fengsel 5 plasser
Åna fengsel 24 plasser - 16 åpnet, resten i 2. halvår
Totalt 248 plasser


Regjeringens forslag innebærer at det i alt vil bli etablert 316 nye fengselsplasser i 2006-2007. Dette er den største økningen i fengselsplasser over en toårsperiodene på svært lang tid.

Flere aspiranter
Regjeringen foreslår også å øke bevilgningen til Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS) med 36,7 millioner kroner i 2007. Dette skal brukes til å dekke utgifter i forhold til opptak i 2006, videreføre et grunnopptak av 150 nye aspiranter i 2007 og øke opptaket med ytterligere to ekstraordinære klasser (50 aspiranter) for å styrke antallet fagutdannet personell i forbindelse med etableringen av Halden fengsel.

Styrking av soningsinnholdet
For å bedre innholdet i straffegjennomføringen, er bevilgningen til opplæring, bibliotek, fengselsprestetjeneste og helsetjenesten for innsatte økt med til sammen 27,5 millioner kroner. Som et ledd i Regjeringens opptrappingsplan på rusfeltet foreslås det også å bevilge fem millioner kroner for å kunne etablere rusmestringsenheter i utvalgte fengsler i 2007. Disse enhetene vil gi innsatte bedre mulighet for rusbehandling og rehabilitering inne i fengselet.

Aktuelle dokumenter:
Språk Norsk - NorwegianSpråk English - Engelsk