Unge voksne mellom 18 og 24 år er de som begår flest lovbrudd. Også økningen i antallet unge under 18 år som begår alvorlig kriminalitet, er urovekkende.
Ungdomstiden er en sårbar periode, og mange unge sliter med stress, impulsivitet og feilvurderinger. I tillegg har mange som begår kriminalitet hatt en vanskelig oppvekst. Det har kanskje vært lite støtte hjemme, vold, rusproblemer, traumer eller andre utfordringer. Noen unge sliter også med angst og isolerer seg, noe som kan forverre situasjonen.
Straff kan bidra til endring, men det er viktig at straffen er tilpasset den enkeltes behov. For at det skal bli starten på et nytt liv, må ungdommen få muligheter til å utvikle seg gjennom straffens innhold og progresjon.
Kriminalomsorgen har spesialtilpassede programmer for mindreårige under 18 år, og vi vet at unge voksne mellom 18 og 24 år også trenger ekstra oppfølging.
Med tilgang til skole, arbeid og koordinert støtte fra ulike tjenester, kan straffegjennomføringen være en viktig mulighet for å endre livsbanen. Ved å tilby individuelt tilpasset hjelp og progresjon kan vi gi unge voksne en bedre sjanse til å bli aktive, positive samfunnsborgere uten kriminalitet– men den innsatte eller domfelte må også ønske en endring i egen atferd og liv.
Man kommer i fengsel hvis man er dømt til ubetinget fengselsstraff eller til forvaring. Fengsel brukes også til varetekt, som er underlagt egne regler. En ubetinget domsavgjørelse kan også sones i samfunnet. Under finner du litt mer informasjon om de forskjellige alternativene.